Променят движението в центъра на София заради Деня на българскатата азбука и наградите „АСКЕЕР“

24-may-dvizenie

На 23 и 24 май се въвежда временна организация на движението, заради тържествено шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и официалната церемония по връчване на театралните награди „АСКЕЕР“.

Част от линиите на обществения транспорт също са с променени маршрути.

Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства:

От 13:00 ч. на 23 май до приключване на мероприятието на 24 май  наул. „Оборище”, между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски”;на паркинга зад Националната библиотека.

От 01:00 ч. на 24 май до приключване на мероприятието напаркинга на пл. „Княз Александър І” и на ул. „Шипка”, между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

От 07:00 ч. на 23 май до 24:00 на 24 май по ул. „Г. Бенковски”, в участъка между бул. „Цар Освободител” и ул. „Аксаков”.

От 18:30 ч. до 21:00 ч. на 24 май се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Г. С. Раковски” в участъка между бул. „Цар Освободител” и ул. „Ген. Гурко”.

От 10:30 до 11:00 ч. на 24 май се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства по ул. „Г. С. Раковски“ през кръстовището с бул. „Цар Освободител”, само при необходимост и по преценка на ОПП-СДВР.

От 09:00 ч. до отпадане на необходимостта на 24 май се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства:

 • бул. „Цар Освободител” между пл. „Независимост” и бул. „Васил Левски”;
 • ул. „Аксаков” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”;
 • ул. „Георги Бенковски” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
 • ул. „Цар Шишман” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
 • ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”;
 • ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
 • ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
 • ул. „Княз Александър І” между ул. „Съборна” и пл. „Княз Александър І”;
 • ул. „6-ти септември” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
 • ул. „Оборище“ между ул. „Дунав“ и бул. „Васил Левски“.
 • бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”.
 • ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и пл. „Св. Александър Невски”;
 • ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

Частично се променят и маршрутите на линии от обществения транспорт от 9 ч. на 24 май до приключване на мероприятието:

Автобусна линия № 9 (в посока ул. „Ген. Гурко”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” обратен завой пред Национален стадион „Васил Левски”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрут. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута. Линията работи по действащите разписания.

Автобусна линия № 280 (в посока СУ „Св. Климент Охридски”): от бул. „Цариградско шосе” наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген. Гурко”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител” и по бул. „Цариградско шосе” по маршрута. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута. Линията работи по действащите разписания.

Частично се изменя маршрута на автобусна линия №Х50 (посока пл. „Александър Невски“) както следва: от бул. „Цариградско шосе“ наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по бул. „Цариградско шосе” по маршрута. Автобусите ще спират на съществуващите спирки на Обществения транспорт в променения участък.

Частично се променя маршрута на автобусна линия № Х43 (посока пл. „Александър Невски“) както следва: от кръговото кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Васил Левски“, наляво през пл. „Сточна гара“ (обратен завой), направо по бул. „Сливница“ и от съществуващата спирка с код: 1311 пл. „Сточна гара“ по маршрута.

Тролейбусни линии № 1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. Бъкстон/ ж.к. Гоце Делчев по маршрутите до кръстовище бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген. Гурко” и наляво по бул. „Васил Левски” по маршрутите.

Тролейбусни линии № 3, 4 и 11: от УМБАЛ „Св. Анна“/ж.к. „Дружба-1/2“ по маршрутите до кръстовище бул. „Цариградско шосе“ – „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, наляво по „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно побул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрутите.

Тролейбусите от линии № 2 и 4 преминали към ж.к. Хаджи Димитър преди затварянето на участъка, ще се движат от ж.к. „Хаджи Димитър“ до кръстовището на ул. „Васил Петлешков“ и ул. „Панайот Хитов“, направо по ул. „Васил Петлешков“, наляво по ул. „Ильо войвода“ до кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Черковна“, наляво по бул. „Владимир Вазов“ и по действащия маршрут за ТБ линия № 1 и 3 до ж.к. „Левски Г“ и в обратна посока по маршрута на ТБ линия № 1 и 3 до кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Острово“, надясно по ул. „Острово“ и по маршрута до крайна станция ж.к. „Хаджи Димитър“.

Тролейбусите от линии № 1 и 3, преминали към ж.к. „Левски Г“ преди затваряне на участъка ще се движат по маршрут ж.к. „Левски Г“- ж.к. „Хаджи Димитър“, както следва: от начална спирка ж.к. „Левски Г“ по маршрута си до кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Острово“, надясно по ул. „Острово“, направо по ул. „Макгахан“, наляво по ул. „Никола Войновски“ до ж.к. „Хаджи Димитър“ (начална и крайна спирка за ТБ линия №2 и 4), направо до кръстовището на ул. „Васил Петлешков“ и ул. „Панайот Хитов“, направо по ул. „Васил Петлешков“, наляво по ул. „Ильо войвода“ до кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Черковна“, наляво по „бул. Владимир Вазов“ и по действащите маршрути до ж.к. „Левски Г“.

Тролейбусите от линии № 8 и 11, преминали в участъка между пл. „Васил Левски” и пл. „Сточна гара” преди затварянето, изчакват на пл. „Сточна гара”.

Тролейбусите от линии № 1, 2, 3, 4, 8 и 11, ще работят по действащите разписания и спират на всички съществуващи тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите.

От 18:30 ч. до 21:00 ч. на 24 май се променя маршрутът на тролейбусна линия № 9: от ж.к. „Борово“ по маршрута до кръстовище бул. „Васил Левски” – ул. „Георги С. Раковски“, направо по бул. „Васил Левски” до пл. „Сточна гара“, обратно по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Патриарх Евтимий“ и след кръстовище бул. „Патриарх Евтимий“ – ул. „Георги С. Раковски“ направо по маршрута в посока ж.к. „Борово“.

24-may-dvizenie