Национален шампионат по автомобилизъм на Затворен маршрут „Гран При София 2019”

„Гран При София” 2019 – III-ти кръг от Национален шампионат по автомобилизъм на Затворен маршрут „Гран При София 2019”, се завръща в столицата след 9-годишно отсъствие. Организаторите от „София кар моторспорт“, Институт за пътна безопасност и Академия „Мирафиори“ ще превърнат предстоящия уикенд (17-18 август) в истински автомобилен празник за малки и големи! Събитието ще се проведе на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Резбарска“, по които в събота и неделя движението ще бъде ограничено.

На официалното откриване в събота от 11 часа на ул. „Резбарска“ ще присъстват г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и г-н Красен Кралев, министър на младежта и спорта.

Същинският фокус на събитието обаче е пътната безопасност и кампанията „Мисия 0“ на Института за пътна безопасност, която е по европейски модел и цели не само намаляване на инцидентите по пътищата, но и към това изобщо да няма жертви. Желанието на организаторите е да приобщят децата, юношите и възрастните към идеята за подобряване на безопасността на движение. Затова и в двата дне ще се провеждат безплатни обучения по безопасно шофиране.

За децата и младежите (от 6 до 18 г.) организаторите от „София кар моторспорт“ са подготвили Национален шампионат по безопасно шофиране с картинги и учебни автомобили, който цели още в най-ранна възраст да възпитава култура на поведение на пътя. Кандидат шофьорите ще могат да преминат през обучение и на автомобилен симулатор с изкуствен интелект, който следи за правилните реакции и познаването на правилата за движение.

За активните шофьори е предвидено обучение по безопасно шофиране в теория и практика с Академия „Мирафиори“. На специално обособено трасе участниците ще се качат в чисто нови автомобили Abarth, Fiat и Alfa Romeo, с които ще преминат през упражнения за контрол в изкуствено създадени рискови ситуации. Целта на обучението е не само да подобри уменията зад волана, но и да провокира шофьорите да просмислят поведението си на пътя.

Обучения ще има и за моторспорт ентусиастите – професионален рейсинг симулатор с виртуална реалност и дрифт академия с атлетите на отбор „Мирафиори“. Целта на обучението е да представи дрифта като сериозна моторспорт дисциплина, която представлява висша форма на контрол над автомобила и в същото време да даде възможност на желаещите да направят първите си стъпки по правилния начин. „Идеята е да насочим хората да практикуват дрифт на писта и на места, които са отредени за това, а не по улиците“, каза основателят на отбора Явор Алексов.

По време на „Писта София“ ще видим още дрифт демонстрация на професионални атлети, сред които двукратният европейски шампион по дрифт Александър Язов – Матрицата, европейският шампион Тодор Дунев и други. Моторспорт изложение, стънт с мотори, парад на ретро автомобили и супер коли също са част от програмата.