Какво да правим утре в деня на София

den-na-sofia

Утре София чества своя празник. Отбелязването на Деня на София е претърпяло няколко трансформации през годините от 3 април 1879 г., когато София е обявена за столица на Княжество България от Учредителното събрание, досега.

На 3 април 1979 г. по повод стогодишнината от обявяването на София за столица на България Министерският съвет обявява тази дата за Ден на София, пише БТА.

Столичният общински съвет решава на 25 март 1992 г. за празник на София да се утвърди 17 септември – църковният празник „Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов“. Те са загинали в мъчения за Христовата вяра през 126-а година по време на римския император Адриан /117-138 г./.

В Деня на София и на Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов ще се състоят поредица от събития, посветени на празника, съобщиха от Столичната община:

09.00 часа в храм „Св. София“ ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия при молитвеното присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

На 17 септември, вторник, по повод Деня на София, от 10:00 часа Столичният общински съвет ще проведе тържествено заседание, на което ще бъдат връчени звания „Почетен гражданин на София”, „Почетен знак на Столичната община” и на „Значка на София”.

От 11:30 ч. пред църквата „Света София” ще се проведе Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града.

В 17:30 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ започва концерт на Софийския духов оркестър.

От 18:30 ч. в Народния театър „Иван Вазов” ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура е примата на българската музика Лили Иванова. БНТ1 ще излъчи церемонията по награждаването от 22:00 часа.

В 20:30 ч. на площад „Княз Александър I” започва грандиозен аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг „Градски вибрации 140 ВРМ (140 удара в минута)”, организиран от Столична община и Фондация „Културни перспективи” в партньорство с Министерство на образованието и науката. Входът е свободен.

Регионалният исторически музей – София ще открие в 13:00 часа постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика” в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика” – в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза” № 2.  На площ от 6 хиляди кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и произведствено-търговски функции. Съпътстващата програма включва детски образователни ателиета и изложба с фотографии от процеса на археологическите проучвания.

На празника на столицата в кино  G8 Cinema стартира проектът „Особен поглед“ – панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино – поредица от прожекции (по две на ден – от 17:30 ч. и от 19:30 ч.), придружени с дискусии, на филми на български режисьорки. Проектът  е дело на „Адела Медия” и е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

От 17:00 ч. в парка „Заимов” ще се проведат празничен танцов спектакъл и карнавално шествие.

В 18 ч. започва концертът за деня на София в район „Искър“. Той ще се състои в парк „Езерото“ и ще бъде с участието на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет „Българи“, танцов състав „Алгара“, представителен мажоретен състав „Светла“ и младата народна певица Валентина Шерденкова.

В парк „Младост“ в ж.к. „Младост 3“ от 19 ч. започва празничен концерт с участието на Валерия Войкова от 125. СУ „Боян Пенев“, Diva Dance School, Стоименка Недялкова, Недялко Недялков и Петър Миланов – солисти от оркестъра на БНР и ансамбъл „Филип Кутев“.

Кино „Кабана“ ви кани от 18:30 ч. на концерт на група Rewind, който е част от проекта „Акустични следобеди“, финансиран от Столична програма „Култура“.

През целия празничен ден е свободен достъпът за посетители на Зоологическа градина – София, парк музей „Врана”, Регионален исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

По случай 17 септември – Деня на София – Столичната библиотека, освен участието си в кампанията „Зареди карта – стани читател“, ще предложи на всички желаещи софиянци безплатни едногодишни читателски карти.

По случай Деня на София – 17 септември, от 18:00 часа на открита сцена в градинката на „Майчин дом“ (бул. „Христо Ботев“) район „Сердика“ на Столична община организира празничен концерт.

Район „Студентски“ ще отбележи празника на гр. София с инициативата „Студентски“ танцува“ за четвърта поредна година.

Тя ще бъде посветена на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България и ще запознае децата с народни танци и традиции, характерни за Софийския регион. В събитието ще вземат участие всички малчугани от подготвителните групи на шестте детски градини на територията на района. Целта на проекта е да събуди интереса към танцовото изкуство у подрастващите и да насърчи тяхната физическа и творческа активност като им предложи под формата на открити уроци различни видове танци. 

В рамките на инициативата се предвижда и Артработилница „Българска шевица“, на която участниците ще изработят кърпички с характерни за Шопска фолклорна област шевици.

Чрез танц и творчество децата ще научат повече за своя роден град и ще се докоснат до богатата история и култура,  съхранили  се през вековете и дали своя отпечатък върху съвременния облик на град София, от който днес самите те са част.

На 17 септември (вторник) в парк „Езерото“ от 18:00 часа ще се проведе тържествен концерт с участието на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет „Българи“, танцов състав „Алгара“, представителен мажоретен състав „Светла“ и младата народна певица Валентина Шерденкова.

Събитието се организира по повод Деня на София от район „Искър” и Общински културен институт Дом на културата „Искър”.

При лоши метеорологични условия празничният концерт ще се проведе в залата на Дома на културата „Искър“.

По повод официалната церемония за Деня на София на 17 септември ще бъде въведена временна организация на движението в столицата. Забранява се престоят и паркирането, както следва: – От 07.00 часа до приключване на мероприятието на 17 септември 2019 г. на: – северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август”; – северната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „11-ти август” и ул. „Дунав“; – ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и пл. „Св. Александър Невски”. От 08.00 до 18.00 часа на 17 септември 2019 г., с изключение на автомобилите на служителите на общинска администрация и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент” на: – пл. „Николай Гяуров”; – ул. „Московска” между ул. „Г.С.Раковски” и бариерата на английското посолство. От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 17 септември 2019 г. да се забрани влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „11-ти август”. Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението.