Къде да заведем децата за първи юни в София?

deca-praznik

За най-веселия ден, в който празнуваме безгрижието и свободата, Столична община е подготвила богата програма с фестивали, концерти, представления, работилници и ателиета за малките си жители. На 1 юни в различните точки на столицата ще се случват много и разнообразни активности.  

Над 40 културно-образователни събития включва тазгодишното издание на „Детски панаир“. Събитието ще се проведе пред Народния театър „Иван Вазов“, в Градската градина и в близките музеи и галерии. Организатори на „Детски панаир“ са Столичната община и Фондация „Изиарт“. Тази година основна тема на празника ще бъде културно-историческото наследство и опазването на околната среда. Работилниците ще се проведат от 11 до 19 ч. в галериите.

В Софийската градска художествена галерия играта е посветена на изложбата на Дечко Узунов, в Националния археологически институт с музей към БАН и в Националния етнографски музей ще има игри „Търсачи на съкровища“, в Градската градина ще се проведе игра, посветена на дърветата в София и „Преоткрий София“ – градска архитектурна игра.

Безплатна атракционна линия до Столичен зоопарк

Детският панаир в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и тази година ще радва децата с много ателиета и работилници на 1 юни с вход свободен. Децата ще могат да се включат в тематични ателиета за рисуване на ритони, за изработване на римски мозайки, писане на глаголица, народни костюми, кукерски маски и т.н. Предвидени са и десетки работилници – по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунена работилница, грънчарство, детски играчки и т.н. На сцената на „Детски панаир“ пред Народния театър „Иван Вазов“ ще има и музикални и театрални спектакли.

Националната галерия „Квадрат 500“ организира от 11 до 16 ч. рисуване пред галерията, беседа и ателие в изложбата на Калина Тасева, ателие за деца на открито, беседа и ателие за изкуството на Азия, Африка и Южна Америка.

Регионалният исторически музей – София на пл. „Бански“ № 1, по-известен като Музей за история на София, отваря широко врати и кани празнуващите безплатно – деца до 12 години с до 2-ма придружители.

Столичната библиотека организира „Детски празник на площад „Славейков“. През целия ден на 1 юни богата програма ще забавлява малчуганите: SТЕM игри с роботчета пчелички, 3Д писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на герои; Корейски занимателни детски игри – работилница по Ханбок; Тебеширено парти; Артателие с художника Христо Кърджилов; Изложба „В света на птиците“; Театрална и музикална програма на школата за сценични изкуства „Essens“; „Крокодил посред Балкана“ от Недялко Йорданов – представление на децата от Театралната работилница на Ирен Кривошиева; Вокална група „Палави ноти“; Щафетно четене“; Филмов следобед; „Децата на КОНКОРДИЯ“ – фотоизложба в подкрепа на децата в риск, организирана от Фондация „Конкордия“ България и Столична библиотека.

От 24 май до 2 юни, с вход свободен, се провежда Пролетен базар на книгата и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи пред НДК. На 1 юни програмата на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи включва среща с фея Ванилия и Катя Антонова, представяне на „Арменски народни приказки“ със съставител Силва Хачерян и илюстратора Лусия Медзикян, среща с писателя Тим Колинс и книгите от поредицата за Шаро Холмс, представяне на книгите на деца от проекта „Изкуството на книгата за деца“, куиз с „Книговище“. Събитието ще се проведе в парка пред НДК от 11 до 18.30 ч.

На 1 юни стартира Благотворителния Немски пролетен фестивал в Градската градина, който  ще посрещне малки и големи под цветните чадъри с богата музикална програма и игри.

От 9:00 до 13:00 ч. по маршрут: ул. Генерал Гурко, от бул. Васил Левски до бул. Евлоги и Христо Георгиеви ще се проведат Атлетически игри и състезание по бягане за деца с вход свободен.

От 30 май до 1 юни 2024 г., дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община  организира Мини Европейско първенство по футбол за смесени ученически отбори на Националния стадион „Васил Левски“. На самия детски празник ще се проведе и официалното награждаване с много забавления, награди и изненади.

Истински празник за деня на детето подготвят от „Музейко“. Разнообразните дейности включват: Цветна лаборатория; Работилница за най-малките откриватели (2+год.); Кът за игра Цветове и моторика (2+год.); Забавна демонстрация: Цветни капчици (2+год.); Отворена артзона: Водата разтворител (5+год.); Експерименти – Готови, на старта… Химия! (7+год.); Лаборатория за чудати конструкции (7+год.); Планетариум – капацитет 10 човека на шоу (7+год.); Фото кът – лабораторно облекло и реквизит за снимки.

Събитието, в което най-успелите в своята област деца имат възможността да блестят до големите имена от световната и българската сцена – „Нощ на звездите“, тази година е на 1 юни от 19:00 – 22:00 ч. в зала „Арена София“. По време на галаспектакъла ще бъде връчена и наградата на кмета на София за талантливо дете в категория „Изкуство“.

Празнична програма очаква децата в Общинския културен институт Дом на културата „Красно село“. От 10 до 18 ч. участниците ще мога да се включат в игри на открито с аниматора Олег Орфеев пред централния вход на института. Програмата включва творческа работилница за изработване на макети и предмети от рециклирани материали, изложба на детски рисунки и макети, рисуване на голяма обща картина от всички присъстващи деца на тема „Децата от квартала“, театрална анимация на театър „Сириус“ към културния институт и др.

Детски празник сред природата за деня на детето със спектакъл на 1 юни от 11:00 ч. на детската площадка в парк „Дружба“ до езерото организират Общински културен институт „Искър“ и СО – район „Искър“ напълно безплатно за малчугани и техните родители.

Отново на 1 юни от 11 ч., и отново на открито, Общински културен институт „Средец“ ще забавлява малките си гости с ателиета по занаяти, изобразително изкуство в парк „Заимов“, със свободен достъп.

Забавления за децата и безплатни лифтове за първи юни на Витоша

Концерт на лауреатите от Втория конкурс за детска песен – „Eclectica union kids“ – symphony competition 2023 г. на „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“, ще се проведе на 1 юни от 11:00 ч. в Общински културен институт „Надежда“ с вход свободен.

Богата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. В продължение на 3 дни от 31 май до 2 юни децата могат да се включат в забавни и образователни работилници за антично грънчарство и керамика с Woood, рисуване на сладки с кулинарно училище Amuse Bouche, Гринуич работилница „Аз съм писател“. Работилниците са със записване на място, а всяко дете ще може да се забавлява със специални изненади, докато изчаква своя ред.

Софийският зоопарк ще бъде със свободен вход за всички посетители. Освен да се запознаят с животните, децата ще могат да се включат и в занимания при западния и централния вход на зоопарка.

Входът на Националния политехнически музей също ще бъде свободен за деца и ученици.

В Националния археологически музей входът ще бъде безплатен за деца до 14 години.