„В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години“ (изложба)

regionalen-istoricheski-musei
Регионален исторически музей - София

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години“.

Тя се организира по повод 33 години от началото на разкопките на раннонеолитното селище Слатина – София. Официалното откриване е на 17 май 2018 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Изложбата „В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години“ дава обилна информация както за начина на живот на обитателите на праисторическото селище, така и за историята на проучванията. Разкопките се ръководят от чл.-кор. проф. д. и. н. Васил Николов.

В експозицията са представени чрез находки над десет праисторически къщи, разкрити и проучени на терен. Те са от различни етапи на обитаване на раннонеолитното селище, което се датира в периода от края на VII до първата половина на VI хил. пр. Хр. Сред включените в изложбата експонати фигурират: керамични съдове, включително бялорисувана керамика, култови масички, тежести за стан, фрагменти от антропоморфни съдове, антропоморфни и зооморфни фигурки, костени инструменти и амулети, предмети изработени от рог, каменни сечива (брадви, длета, тесли) и др.

Временната експозиция се организира от Регионалния исторически музей – София в партньорство с Националния археологически институт с музей на БАН, от който е екипът, ръководещ теренните проучвания на Слатина. Изложбата е финансирана по програма „Култура“ – 2018 г. на Столична община чрез проект на Студентско читалище „Св. Климент Охридски – 1997“ – София.

Официалното откриване на изложбата „В зората на европейската цивилизация: Слатина-София на 8 хиляди години“ е в Регионалния исторически музей – София на 17 май 2018 г. от 18:00 ч. Тя може да бъде видяна до 3 септември 2018 г.