От столична община с молба: В сряда не се движете с личните си коли

организация-на-паркирането
Диспечерите на Центъра за градска мобилност имат план за действие за наваксване на закъсненията на градския транспорт. Очакват се проблеми с трафика и паркирането в София
 От Столична Община апелират гражданите на столицата да не се движат с личните си автомобили през утрешния ден. Това стана ясно на представяне на организацията за движение за провеждане на събития, свързани с българското председателство на 16 и 17 май в сградата на „Столична Община“.

Заместник-кметът на София по транспорт Евгени Крусев предупреди, че срещата която ще се проведе като част от българското Европредседателство е на високо ниво и налага ограничения в движението и паркирането. Организацията за движението ще започне от днес – 15 май.

Около хотел „Маринела“ от днес е забранено паркирането и престоя на превозни средства. Това се касае за бул. „Джеймс Баучер“, ул. „Червена Стена“ и ул. „Петър Станчев“. Там ограничението ще важи до 20.00 часа на 17 май. Друг участък, в който ще се ограничи движението е участъка по бул. „Околовръстен път“ в отсечката между бул. „България“ и Националния исторически музей – там ще се забрани престоят и паркирането. Това се дължи на близостта до резиденция „Бояна“, където ще се проведат редица срещи. Забраната там ще важи от 8.00 до 20.00 часа на 16 май.

Следващата локация, която ще бъде с ограничен престой и паркиране са улиците около „София Тех парк“. Ограничението там ще е в сила от 8.00 до 23.00 часа на 16 май по ул. „Йордан Венедиков“ и локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, както и на самия вход на „София Тех парк“ откъм зала Арена Армеец.

Най-основното нещо, което ще засегне максимално много хора са ограниченията за престой и паркиране в центъра на града, както и ограничения за придвижване по бул. „Витоша“. От 8.00 часа на 16 до 20.00 часа на 17 май местата, които се намират около хотел „Балкан“ ще бъдат ограничени – ще бъде забранен престоят и паркирането по улица „Аксаков“; ул. „Ген. Гурко“, както и улиците около хотел „Хилтън“. Ще има ограничения, които са свързани с престоят и паркирането около храм паметника „Александър Невски“ – на ул. „Оборище“, бул. „Васил Левски“; ул. „Шипка“; ул. „Кракра“.

Паркингът, който е около паметника на Цар Освободител също ще бъде затворен за времето на срещата на върха. По-чувствителното ограничение на движението ще бъде по булевард „Витоша“, който в отсечката между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Пенчо Славейков“ ще бъде затворен за движение.

ПРОМЯНА В ДВИЖЕНИЕТО НА СОФИЯ ЗАРАДИ СРЕЩАТА НА ВЪРХА

Началникът на „Охранителна полиция“ на СДВР Борислав Муеров каза, че целият ресурс на „Столична дирекция“, дирекция „Жандармерия“ и „Главна дирекция“ ще бъде ангажиран покрай събитията на 16 и 17 май в София. Той предупреди, че при тази среща на високо ниво, която ще се проведе на 16 и 17 май нещата с организацията на движението и сигурността ще са малко по различни, тъй като концентрацията по пристигане и заминаване на делегациите е в един доста кратък период от време. Той допълни, че колкото и гъвкаво да работят службите, ангажирани с организирането на движението и подсигуряването на безопасността, ще има известно затруднение в движението. Муертов апелира към всички граждани да проявят разбиране за този дискомфорт и да намерят алтернативен вариант на придвижване.

Охраната по обезпечаване на трасетата, както и в хотелите, където ще бъдат отседнали делегациите ще бъде денонощна като периметъра на хотелите не е толкова голям и няма да затрудни придвижването на свободно движещи се граждани.

След проведени и срещи с ръководствата на хотелите „Маринела“, „Хилтън“ и „Балкан“, стана ясно, че там няма да бъдат допускани външни лица по време на присъствие на делегациите, освен персонала на самите хотели. „Ще има доста голямо полицейско присъствие на всички уязвими места, но това не трябва да притеснява гражданите“, заяви Борислав Муертов. Свободното придвижване на гражданите няма да се затруднява в случай, в който делегациите вече са на място и започнат работа.

Зам.-кметът на София Евгени Крусев допълни, че се очаква движението на 17 май по бул. „Цариградско шосе“ да бъде затруднено, тъй като там се предвижда протест на автомобилните превозвачи. Протестът, който ще съвпадне със събитията покрай срещата на върха ще се случи на булеварда, между 7-ми и 4-ти км. В дясната лента на „Цариградско шосе“ ще бъдат паркирани ТИР-ове, които ще престоят там през целия ден. Те ще бъдат паркирани по начин, по който да не възпрепятстват Градския транспорт. От 4-ти км. до разклона за алея „Яворов“ ще бъдат паркирани междуградски автобуси в знак на протест, които също ще бъдат в десните ленти на движение и отново оставяйки спирките на Градския транспорт и изходите към локалните платна свободни. Въпреки това, от Столична Община очакват движението да е изключително затруднено. Крусев предупреди за възможни сериозни задръствания и закъснения на хората, които са с лични автомобили. Той допълни, че е направена организация с диспечерите на Центъра за градска мобилност, така че когато се натрупат закъснения на превозните средства на градския транспорт имат готов план за действие, по който закъсненията да бъдат наваксвани. Камионите, които ще бъдат паркирани на бул. „Цариградско шосе“ имат разрешение да бъдат там до 17.00 часа, когато ще започнат своето изтегляне.