Спа център и басейн на покрива на Централна баня

sofiaplan-centralna-banya
Снимка: Софийски терми

На онлайн конференция бяха представени концепции за бъдещето на Централната баня в София

Представиха концепциите за развитие на северното и източно крило на Централната баня. Това съобщиха организаторите от Софияплан. Събитието бе излъчено на живо във Facebook Live формат и събра аудитория от над 300 души. Трите избрани екипи – „Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня” презентираха детайлните си разработки, включващи концепция, бизнес план и модел за развитието на неизползваната част от сградата.

И трите колектива предлагат съвременна интерпретация на автентичните функции на северното и източно крило на Банята. Целта е да бъде създаден модерен СПА център с богато разнообразие от термални услуги, който да се превърне в притегателно място за жителите и гостите на София.

Концепциите акцентират върху необходимостта от отваряне на сградата към околното пространство, както и от преосмисляне на средата чрез оформяне на нови пешеходни маршрути и атрактивни обществени пространства. Ключови акценти в разработките са по-добрата социализация и интеграция на археологическото наследство и минералната вода в зоната около Централната баня.

Трите екипа са разработили задълбочени и гъвкави бизнес планове и модели, които предлагат да се потърси публично-частно партньорство за развитието на термалния център. Според експертите проектът има потенциал да кандидатства за европейско финансиране в новия програмен период 2021-2027 година.

Предизвикателство е намирането на модел за мирно съжителство на бъдещия термален център с действащия Регионален исторически музей на София.

Основен довод срещу връщането на термалната дейност в Централната баня е намалелият дебит на извора. Твърди се, че той се е свил от 16 л/сек до 12 л/сек след строежа на метрото, което минава на 50 м. Проучванията на екипа на „Софийски терми“, показват 20-22 л/сек дебит на централния извор, който е до джамията Баня башъ, посочи арх. Слава Савова.

Световни курорти като Баден-Баден и Карлови вари ползват дебит до 12 л/сек. От софийския извор само малка част от минералната вода се оползотворява за свободно наливане в туби от чешмите. Друга част се ползва през зимата за отопление на музея в южната част на сградата. Останалото се излива направо в канализацията! 524 млн.литра топла минерална вода се губят годишно, уточни арх.Савова.

Общината откупи и трите проекта

Столичната община купи трите премирани проекта – всеки по 10 хил.лева. На тяхна база ще бъде изготвено задание за бъдещ архитектурен конкурс. В него ще могат да участват и трите екипа с детайлно разработени проекти по своите концепции.

До края на декември „Софияплан“ ще събира коментари по представените концепции на info@sofiaplan.bg. След това ще бъде изготвен доклад с план за действие, който ще бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет в първите месеци на 2021 г.