Скандал с възстановена паметната плоча на „Петимата от РМС“ в София

petimata-ot-rms
Снимка: Делян Георгиев/Фейсбук

Доброволци реновираха и възстановиха паметната плоча на комунистическите активисти известни като Петимата от РМС до Народно читалище “Добри Чинтулов – 1935” в жк “Дианабад”. Това е станало със съдействието на кмета на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Паметната плоча бе разрушена след демократичните промени у нас.

“Историята и хората, участвали по един или друг начин в нейните повратности, трябва да се помнят, да се анализират и уважават. Първо, защото историята е наша, българска, и второ, защото тя е най-добрият учител и съдник“, сподели във фейсбук д-р Делян Георгиев, който е син на бившия главен секретар на ДАНС Младен Георгиев.

От СДС излязоха с декларация с която заклеймиха възстановяването на паметната плоча. Ето и пълното съобщение на СДС:

СДС изразява огромното си възмущение от провокацията на Делян Георгиев, кмет на район „Изгрев“. С неговото разрешение е възстановена плочата на комунистическите терористи, известни като „Петимата от РМС“, до Народно читалище „Добри Чинтулов -1935“.

С този си акт Делян Георгиев показва неадекватност и изглежда като едно недоразумение в българската политика. Да героизираш обучавани в СССР организатори на антидържавни и партизански акции, довели до терор и убийства, е обида към жителите на район „Изгрев“ и всички столичани. За сведение на кмета, България е демократична държава, член на ЕС, заклеймила комунистическия терор и приела Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Ако той не зачита тези факти, е объркал времето и мястото, където да си играе на управленец.

Чрез постъпката си Делян Георгиев принуждава по недопустим начин гражданите, отстояващи демократичните ценности, да търпят реабилитацията на съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим у нас. Още повече, че плочата се намира до читалище, носещо името на български възрожденец и будител! Това е цинично и недопустимо!

Призоваваме Столичната община да обяви по каква процедура е възстановена паметната плоча и да излезе със становище, което да принуди Делян Георгиев да премахне тази провокация и обида срещу демокрацията!