Обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет се превърна в конферентно-изследователски център

yaitseto-sofiyski-universitet

Обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се открива днес, 16 април, съобщиха от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, цитирано от БТА.

Гост на тържественото откриване ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Емблематичното място ( яйцето ) е реновирано от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и се превърна в модерен конферентно-изследователски център, плод на новата дигитална епоха, посветен на опазването и показването на богатата култура, и на наследството на България.

За историята на „Яйцето“ и за различните му битности през изминалите години ще говори чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Проф. д-р Оля Харизанова, водещ координатор на центъра, ще представи постигнатото през последните години и бъдещето на знаковото място.

Кратко видео ще покаже промените на „Яйцето“ през последните близо 40 години. Ще има и демонстрация на Лабораторията за консервация и реставрация на книжовни паметници, оборудвана с модерна техника, нямаща аналог у нас.

„Яйцето“ престана да работи като ресторант преди около 15 години, защото се появиха много заведения в близост до Софийския университет „Св. Климент Охридски“, каза за БТА чл.-кор. проф. д-р Иван Илчев. „Затова започнахме да търсим варианти за запазването на това пространство, като запазим и символното, знаковото му значение, което то има, защото няколко години преди 1989 г. беше оранжерия за нови демократи“, разказа той.

„Опитахме се да направим това пространство културен център, но не можахме да намерим средства. От пет години ръководя Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, който е един от четирите центъра за върхови постижения в България, финансирани от Европейския съюз. Той е и единственият център, който работи в областта на хуманитаристиката заедно с информационните технологии и инженерните специалности“, каза проф. Иван Илчев.

Той беше и ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в два последователни мандата – в периода 2007-2015 година.

Проф. Илчев съобщи за БТА, че в центъра „Наследство БГ“ участват пет от големите университети в България. Това са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, който е водещата институция, Университетът за архитектура, строителство и геодезия, Техническият университет в София, Националната спортна академия и Великотърновският университет. Участват и седем института от Българската академия на науките, както и Националната библиотека и Регионалният исторически музей в София. Това е една много мощна организация, в която работят над 250 учени от тези научни институции и през последните години организирахме много конференции, беше изградена нова инфраструктура и бяха създадени 27 лаборатории при различните партньори в Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Една от заложените идеи в програмата ни беше свързана с пълното преустройство на „Яйцето“ в Ректората на Софийския университет, обясни проф. Илчев.

Сега „Яйцето“ разполага с една много голяма, съвременна и оборудвана с апаратура конферентна зала за около 120 души, каквато няма в университета и в момента това ще е най-модерната зала в Софийския университет, каза проф. Иван Илчев.

Той обясни пред БТА, че към нея има и втора зала – отново заседателна, за около 30 души. Има и четири-пет лаборатории към Университетската библиотека – за реставрация и консервация на книги, с каквито не е разполагал до момента Софийският университет.

Университетската библиотека на СУ е втората по големина библиотека в България – след Националната библиотека, каза проф. Иван Илчев. Той съобщи, че във всички тези обновени зали ще се организират конференции, ще има различни заседания, ще се правят изследвания и ще се възстановяват документи и книги, но не само от Софийския университет, а и от всички партньори на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“.

Между 1,8 млн. лв. и 2 млн. лв. е финансирането на ремонтните дейности, но голяма част от тях са европейски средства. Преди да започне ремонтът на „Яйцето“ ни бяха необходими около три години, а след това самият ремонт продължи около година, каза проф. Иван Илчев. 

Той припомни, че историята на „Яйцето“ е свързана с различните му битности през изминалите години. „Аз лично съм играл баскетбол в „Яйцето“, защото беше физкултурен салон, след това в него се съхраняваха книги от библиотеката, после беше стол за служителите на Софийския университет, а след това се превърна в ресторант“, обясни проф. Илчев.