Къщата с ягодите – една забравена приказка в центъра на София

Къщата с ягодите

Наши познати дойдоха за празниците в София и на въпроса къде искате да отидем, в един глас ми отговориха – до „Къщата с ягодите“. 

Едва ли има човек, който се е разхождал по улица „Сан Стефано“ и не се е спрял пред оградата на номер 6. Сгушен между жилищните кооперации близо до Докторската градинка, изведнъж попадаш пред дворец от приказките.  

Къщата с ягодите

Къщата с ягодите е проектирана от архитект Георги Кунев – завършил училището за художествени занаяти във Виена и Висшето техническо училище в Карлсруе. Построена е между 1927 г. и 1930 г. в стил сецесион за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Сградата е с обща приблизителна площ от 500 кв.м. и сутерен и три входа, като главния представлява извита колонада с външно стълбище, а другия е специално пригоден за вход на карети. Името „къщата с ягодите“ идва от декоративните ягоди посадени в двора. Интериорът на аристократичната двуетажна къща е с подземна изба, пет спални, салон за прием на гости, сцена за музиканти, кабинет и стаи за прислугата. Вратите са с дървена ламперия и кристални стъкла, а камината е с червен мрамор и барелефи.

Къщата с ягодите

През 1944 година имотът е национализиран. Къщата е служила за румънско посолство, търговско представителство на СССР в България, щаб на народната милиция и други седалища на комунистическата власт. В началото на 90-те години наследниците на банкера Иванов я реституират, а през 2004 г. я купува фирма „Агрохолд“ свързана с директора на Лукойл Валентин Златев. 

От 1978 година, „къщата с ягодите“ е обявена за паметник на културата. Въпреки официалното изявление на Валентин Златев за медиите, че  единствената му цел е „този прекрасен паметник на софийската архитектура да бъде съхранен в оригиналния си вид, да възстанови изцяло своя блясък и да продължи още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда“, къщата  продължава да бъде необитаема и да се руши, въпреки че според закона, ако собствениците на паметници на културата са длъжни да се грижат за поддръжката и доброто им състояние. 

Къщата с ягодите

През лятото на тази година, част от южната ограда на двора се срути. а според кмета на район „Оборище” Васил Цолов – случилото се не е резултат от умишлени действия.

А ние можем само да снимаме през оградата и да продължим да чакаме съдбата на тази уникална недвижима културна ценност.

Разгледайте галерията тук: 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“4″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_slideshow“ gallery_width=“900″ gallery_height=“600″ cycle_effect=“fade“ cycle_interval=“10″ show_thumbnail_link=“0″ thumbnail_link_text=“[Show thumbnails]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]