Жители на столичната ул. „Шишман“ против превръщането ѝ в пешеходна зона

ulica-tsar-ivan-shisman

Жители на ул. „Шишман“ в София предлагат пешеходни зони да се правят в административната част на града, а не в жилищни райони. Те са категорично против улицата, на която живеят, да стане пешеходна зона, защото са убедени, че това ще доведе до шум и мръсотия.

Жители на „Шишман“ споделят, че имат лош опит от затварянето на улицата за автомобили по време на фестивали.

Разказват, че проблеми е имало и преди пускането на автомобилния трафик по улицата през декември, след края на ремонта.

„Викове, кенчета, смях по цели нощи. Сяда се директно тук, така, че нас ни притеснява шумът и мръсотията, разбира се“, казва пред БНТ Анжела Кьосева, жител на района.

„Шумът, който се създава от една пешеходна зона е много голям, особено в това тясно пространство“, допълва Теодор Порязов.

Затова предлагат пешеходни пространства да се правят там, където има малко жилищни сгради – например, площад „Батенберг“.

„По-скоро трябва да акцентираме на вариант админстративна зона, ако искате – жълтите павета. Ето, в Букурещ затварят, но само събота и неделя, както беше идеята за зелени улици. Административна зона, където няма да пречи на никой“, посочва Венцислав Банчев от инициативна група „Спаси Шишман“.

Друго предложение е ул. „Леге“ стане пешеходна. Добър пример за пешеходна зона е „Капана“ в Пловдив. Там достъп с коли до пешеходната зона има само живеещите там.

В средата на миналата година Столичния общински съвет отново се повдига темата дали централната софийска улица „Цар Иван Шишман“ да стане изцяло пешеходна зона. Общинският съветник арх. Борислав Игнатов от групата на „Демократична България“ съобщи на заседанието на градоустройствената комисия, че хора от района на „Шишман“ са изразили готовност да се съгласят да се забрани изцяло движението на автомобили по улицата срещу ангажимент общината да не поставя платформи или т.нар. декинги по тротоарите й, на които собствениците на заведения на „Шишман“ да изкарват маси и столове.