В годината на местните избори – „Спаси София“ стана партия. Борис Бонев каза че е готов за кмет

spasi-sofia-boris-bonev

Гражданската организация „Спаси София“ беше учредена като партия. Лидерът на формацията – общинският съветник Борис Бонев, вече обяви кандидатурата си за кмет на столицата.

Три са целите, които „Спаси София“ си поставя – победа на местните избори в столицата на първи тур, мнозинство в Общинския съвет и да докажат, че София може да се управлява по различен начин.

В учредителната декларация на новата партия се посочва, че „Спаси София“ функционира от 14 години и през това време каузата ѝ е привлякла архитекти, урбанисти, учители, икономисти и най-вече активни граждани на столицата.

Борис Бонев предвижда управление на града през честна и безпартийна администрация, както и децентрализация на местната власт. Участие в национални избори може да се случи на по-следващ етап, възможно е формацията да се яви и самостоятелно, но се търсят общите приоритети и обединение на хората, които искат „промяна за София“.

Бонев уточни, че явяването на избори самостоятелно е възможно, но не и препоръчително:

„Вярваме, че след 17 години управление на ГЕРБ в София има нужда от широк, обединен опозиционен фронт, който да получи необходимата обществена подкрепа и доверие, така че всички онези тежки, но необходими реформи, от които нашият град има нужда, да се случат и да има обществена подкрепа за тях. Има очаквания, първо и най-важното, да постигнем съгласие за приоритетите за София. Нашите три приоритета са ясни – това е влизането в кварталите, но истински, по истински начин, прозрачното и честно управление, както по отношение на администрацията, така и на разходването на средствата. Градът ни да бъде зелен и проспериращ с фокус върху зелената икономика, бизнеса и чистия въздух“. 

„Спаси София“ ще е центристка партия, каза още Борис Бонев. Той посочи, че вече се е срещал с лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за общо явяване на местните избори в София, но няма взето решение за това. 

Той определи като напълно очаквано решението на президента да връчи третия проучвателен мандат на БСП.

„Това са политически игри, смятам, че причината да бъде връчен мандатът на БСП има връзка с желанието на определени кръгове в партията за отстраняване на лидера Корнелия Нинова…Смятам, че имаше по-подходящи политически партии, които можеха да получат този мандат и даваха заявки за управление“.