„Зеленият коридор“ за аптеките и хранителните магазини доведе до хаос

nosene-na-maski

Първият ден, в който мярката „Зелен коридор“ беше въведена, започна с напрежение и неразбиране. Образуваха се опашки пред хипермаркети, оказа се проблем и да бъдат изведени възрастите хора от магазините точно в 10 часа. Единични бяха случаите на хора, създали собствена стройна организация, за да спазват мерките.

Напрежение се появи пред няколко супермаркета, където се образува опашка от граждани неразбрали, че в часовия пояс от 8 до 10 сутринта могат да пазаруват само възрастни хора.

В магазините на една от големите вериги в София вчера след 10 часа хора над 65 години не бяха допускани. Те бяха връщани от охраната с препоръката да дойдат отново утре сутринта от 8 до 10 часа, когато е разрешено да пазаруват. Стигна се до кавга с възрастните хора, които настояваха да влязат.  

От охраната се опитваха да обяснят на хората, че спазват заповедта на здравния министър и че в противен случай ще бъдат глобени. 

Според възрастните хора взетото решение вместо да ги подпомогне, ги затруднява. Хората се притесняват също как ще пазаруват сутрин рано, когато започнат поледиците.

В същото време, работещи пенсионери се оплакаха че за тях е невъзможно да пазаруват в тези два часа определени за пазаруване.

Здравният министър Костадин Ангелов увери, че когато това се случи, зеления коридор ще бъде изместен в по-късен час или времето за пазаруване на възрастни хора ще бъде увеличено.