Зелената зона ще работи от 10 до 18 часа и в събота

Зелената зона в София ще работи и в събота от януари 2021г. Това реши Столичният общински съвет като прие промени в Наредбата за организация на движението в града.

Така през почивния ден зелената зона ще работи от 10 до 18 часа, а промените влизат в сила от 4 януари догодина. 

Освен работното време зелената зона ще разшири и обхвата си с над 1000 нови места. Те ще бъдат обособени в горната част на квартал „Яворов“ и в зоната около пазара „Иван Вазов“. Както Агенция „Монитор“ вече съобщи, в „Иван Вазов“ платено паркиране ще се разшири с 880 места на територията, оградена от ул. „Бяла черква“ и булевардите „П.Ю.Тодоров“, „България“ и „П.Каравелов“.

Други 210 места места пък ще бъдат разкрити в „Яворов“. Те ще се намират в карето между булевардите „Цариградско шосе“, „М. Еминеску“, „Шипченски проход“ и ул. „Акад. Людмил Стоянов“. С промените в наредбата се въвежда и изцяло винетен стикер за зоните за платено паркиране. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални. За шофьорите, чийто автомобили нямат годишен технически прегледат ще се отказва винетен стикер.

 Въвеждат се и рестрикции за броя на автомобили, които може да се регистрират в зоните от една домакинство. Досега имаше възможност за винетки за три автомобила, сега се ограничват домакинствата до две коли. Облекчения има и за хората с увреждания, ползващи инвалидните места за паркиане. Отпада задължително ходене по комисии, както и няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.