Затварят се паркове, градинки и детски площадки, КПП-та на входовете на градовете

кпп-та

От полунощ се забранява посещаването на паркове, градинки, детски и спортни площадки, обяви днес здравният министър Кирил Ананиев. На входовете на областните центрове ще се изградят Контролнопропусквателни пунктове. През тях ще могат да преминават само хора, които отиват на работа, при лекар или се прибират в дома си.

Мярката се въвежда, за да се ограничат безцелните пътувания, уточни министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Според него така ще се ограничи разпространението на заразата.

Като друга мярка се забранява на лица до 60 годишна възраст да посещават търговски обекти между 8.30 часа и 10 часа. Ананиев каза, че новите мерки се налагат заради влошаващата се обстановка. Той уточни, че ако ефект от новите ограничения няма, ще се въведат още по-рестриктивни мерки – включително излизане от домовете само с основателна причина. Ограниченията ще важат за периода на извънредното положение, което е със срок 13 април.

Oт полунощ в цялата страна на входовете на областните центрове ще има контролно-пропускателни пунктове и полицията ще пропуска хора само при неотложност – здравословни причини, по работа или за завръщане у дома. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след заседание на Националния оперативен щаб и министри от правителството.

„Мерките засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани“, заяви Ананиев.

Причината за излизане от градовете ще се удостоверява със служебна бележка от работодател, медицински документ или документ за самоличност. Здравният министър не можа да отговори на въпрос как да се реагира, ако човек трябва да пренесе лекарство до друг град за свой близък, но каза, че не можел да си представи как ако на полицая на контролния пункт се покаже рецепта и касова бележка, той няма да пропусне човек. Увери, че подобни проблеми няма да се допускат.