Задължително с маски на обществени места

zapoved-vsichki-s-maski-na-obshtestveni-mesta
None

ВИЖТЕ НОВАТА ЗАПОВЕД НА КИРИЛ АНАНИЕВ

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Това нареди здравният министър Кирил Ананиев с нова заповед от днес.

За организацията за осъществяване на контрол има грижата вътрешният министър и областните управители. Служителите на реда ще следят за изпълнението на мярката.

В заповедта е записано, че мерките се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.

Последиците от несвоевременното прилагане и от всяко забавяне на изпълнението на противоепидемичните мерки ще бъдат причиняване на значителни или трудно поправими, включително и непоправими, вреди за живота и здравето на хората, пише Ананиев в новата заповед.

По повод новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, според която всички хора, когато се намират в закрити или на открити обществени места, трябва да имат маски, доц. Атанас Мангъров, член на Медицинския съвет към правителството заяви пред bTV, че щом е заповед на министъра, трябва да се спазва. „От тях обаче няма никакъв смисъл. Те нямат особен ефект, освен психологически.

Те създават измамното чувство, че човек е защитен, но това не е така. Дори и човек да е носител, много малко ще предпази човека срещу него с тази маска. Все едно да си сложите метална решетка на прозореца и да си мислите, че вътре няма да влязат мухи и комари. Маската е много едро сито, може да заделя само най-едрите слюнки. Най-дребните аерозолни частици, които се разпространяват надалеч, маската не ги спира”, обясни той.