Забраняват тротинетките в парковете. Ще ги бутаме с до 5 км/ч

сняг и тротинетки lime

Нови правила за движението на електрически тротинетки на територията на Столична община (СО) бяха обявени днес на пресконференция от председателя на Столичен общински съвет (СОС) Георги Георгиев. По думите му целта е да се осигури безопасна градска среда.

Предложените мерки са в три основни направления.

Първото е свързано със забрана за движение на тротинетките на територията на паркове, пешеходни зони и тротоари. Ще бъде позволено единствено при преминаване през парк или някоя от забранените за каране зони, двуколесното превозно средство да се бута с ограничение до 5 км/ч. Ние задължаваме доставчиците да ограничат тези зони за тротинетките под наем, обясни Георгиев. 

Втората група мерки е свързана със забрани за паркиране в паркове, градини, пешеходни пространства и зелени площи, входове на метростанции, спирки на градския транспорт, входове на сгради, както и на рампи за хора с увреждания.  Изключение ще бъдат места, определени от Столична община, в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства. Ако оставите тротинетката на място, което не може да се паркира, ще продължи таксуването ви, обясни председателят на СОС. И допълни, че към момента в СО има 200 определени места за паркиране.

Третата група предложения е свързана с предвидените санкции. За всяко нарушение на забрана физическите лица ще бъдат глобени с 50 лева, обясни Георгиев. И допълни, че имуществена санкция за юридическите лица също ще има, тя ще бъде от 500 до 1000 лева. Предвидени са санкции за неограничаване на скоростта на тротинетките. Глоба от 300 лева ще бъде налагана, ако не бъде премахната неправилно паркираната тротинетка, а при повторно нарушение санкцията ще бъде в размер от 500 лева. 

Георгиев посочи, че официална статистика няма, но след разговори с трите оператора на пазара е установено, че броят на тротинетките под наем, които се намират на територията на СО, е 2000. 

Председателят на СОС представи и данни от КАТ, които показват, че в рамките на година и половина има малко над 1600 нарушения свързани с електрическите тротинетки, които са санкционирани от МВР.

Средата на юли се надявам да бъдат гласувани на заседание на СОС новите правила, каза Георгиев. Той допълни, че са помолили доставчиците да обследват районите.