Връщат картата за една линия в градския транспорт

validator-v-gradski-transport

Картата за една градска линия в столицата ще се върне, ако в четвъртък Столичният общински съвет приеме предложението, внесено с доклад за промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община .

Предложението беше одобрено от Комисията по транспорт към СОС и може да влезе в сила 15 март 2023 г. С промените в Наредбата се възстановява продажбата на карта за една линия за всички пътници по редовна и преференциална тарифа (ученици, студенти, пенсионери, докторанти). Цените са – 23 лв. за персонална и 28 лв. за неперсонална карта за наземния транспорт и съответно 35 лв. и 42 лв. за метрото.

Приложението на ПМС №10 от 25.01.2023 г. за компенсации на цените на превозните документи предвижда и други промени в същата Наредба на СО. Намалява се цената на картите за ученици и студенти от 20 лв. на 15 лв., а на докторанти от 35 лв. на 15 лв. за периода от 1 февруари до 31 декември 2023 г. Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт.

По предложение на общинските съветници Зафир Зарков, Христиан Петров и Радослав Влахов се въвеждат и облекчения за собствениците на електромобили, като отпада изискването за издаване на стикер за безплатно паркиране. Издаденият от КАТ зелен регистрационен номер ще е достатъчен за безплатно паркиране в София.

За вече регистрираните електрически коли се запазва досегашната практика и се дава възможност за подаване на заявление в ЦГМ за вписване в регистър.