Възобновяват гражданските полети София – Русе

polet-sofia-ruse-samolet

След 30-годишно прекъсване възобновяват гражданските полети от Русе до София. Започна ремонт и обновяване на сградата на летището край русенското село Щръклево. Проведени са и преговори с превозвач. Собственик на авиобазата е общината в Русе, която влага средства, но очаква и помощ от държавата, за да може през пролетта на следващата година полетите да стартират.

Общината в Русе е собственик на летището от шест години. Въпреки, че аерогарата и пистата са запазени и се охраняват, се налага ремонт, както и прелицензиране на действащата летателна площадка. Сградата на летището ще запази автентичния си вид.

„Ще има някои подобрения. Тази година направихме покрива, тъй като имаше течове от него, ремонтирахме и санитарните помещения. Предстои анализ на състоянието на пистата, определяне на коефициента на товароносимостта на самата писта, който е много важен. Предстоят ремонти и запълване на бетонните блокове”, уточни зам.-кметът на Русе Димитър Недев.

Летището край русенското село Щръклево е изградено преди 54 години и първоначално е било само за военни цели. След това е обслужвало и по три граждански полета от и до София дневно, но през 1991 г. те са прекратени. След неколкократни неуспешни опити за отдаване на концесия, от 2015 г. летището става общинска собственост, като местната администрация вложи и средства в поддържане и ремонт на сградата.

Самолетните полети София – Русе могат да стартират в началото на март, съобщи служебният министър на икономиката Даниела Везиева по БНТ.

Везиева е оптимист, че в началото на следващата година, след дълго прекъсване, ще бъдат възстановени полетите. „Работим много активно и по лицензирането на летището за граждански полети и за по-големи самолети, превозващи пътници, не само чартъри които в момента кацат – малки самолети. Моето искрено желание и надежда е това се случи в началото на следващата година – края на февруари и началото на март“, заяви тя.

Целта е летището да обслужва вътрешни линии, като вече се водят преговори с потенциален превозвач, а държавата е готова да подпомогне възстановяването на полетите.

„Беше направена анкета между русенци, Разград, Силистра и околните области, защото това летище, отваряйки, ще обслужва не само русенци. Освен заявения интерес, се коменитраше и цената. Аз искрено се радвам, че по време на нашите разговори с бъдещия преозвач-фирма, коментирахме и цената и всички си дават ясна сметка, че трябва да е конкурентна. Обсъждаме цена между 60-80 лв. И си даваме ясна сметка, че трябва да подпомогнем този тип дейност, така че той да стане конкурентоспособен в някакъв бъдещ перод – може би 2 години“, допълни Везиева.

Кметът на Русе заяви, че общината има готовност да поеме обслужването на летището след като то отвори врати.

Нагласите на русенци са да пътуват до столицата по-евтино, отколкото с автомобил. След ремонтите предстои да бъдат организирани и дейностите по контрол и охрана на летището и полетите. Необходимо е да се създадат екипи за обезопасяване, както и да се осигури пожарна и линейка в дните на полетите.

Потенциалният превозвач, с когото се водят преговори, е готов веднага да осигури 3 самолета за първите линии.