В поликлиниките в София ще се правят прегледи за коронавирус

686
antigenni-testove

В част от Диагностично-консултативните центрове в София ще се разкрият зони за прегледи за коронавирус, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Повод за неговото провеждане в неделя следобед беше влизането на цялата страна в червената зона по отношение на заболеваемостта и мерките на държавата за справяне с натиска върху здравната система.

Разкриването на COVID зони в бившите поликлиники е част от плана и ще струва по около 3 млн. лв на месец. В зоните в бившите поликлиники ще работят лекар, сестра и лаборант. В ДКЦ-тата ще се правят прегледи, тест за коронавирус, кръвни тестове, а при нужда и рентгенова снимка. За целта ще се заделят около 3 млн. От тях ще се осигурят по 1000 лева върху заплатата на работещите в новите центрове.

ДКЦ-тата ще получават и по 10 лева за всеки прегледан. Парите ще се разпределят от управителите между служителите, които пряко имат отношение към обслужването на пациентите. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че още в сряда могат за заработят първите зони за преглед за коронавирус в част от бившите поликлиники в София.

15 млн. лева ще бъдат дадени за купуване на антигенни тестове, които бързо откриват наличие на коронавирус в организма. Те ще се използват в заработилите тази седмица мобилни пунктове пред болниците, както и в кабинетите в ДКЦ-тата. Министърът призова към тях да се насочат само хората със симптоми.