Тройно по-нисък данък за такситата в София

taxi-in-sofia

Такситата в София ще плащат 300 лв. данък от догодина. Това реши транспортната комисия в Столичния общински съвет.

В момента, данъка е между 300 и 1000 лв., а в София налогът е 850 лв. Промяната е в съответствие с предложението на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 2021 г. общините да прилагат минималния допустим по Закона за местните данъци и такси данък за таксиметрови превози в размер на 300 лв. годишно.

Транспортното министерство ще компенсира общината за намалените приходи от данъка, а парите ще бъдат за сметка на държавния бюджет. „Това е антикризисна мярка, желаем да улесним бранша и да запазим работните места“, коментира шефът на транспортната комисия Карлос Контрера.

В Столична община средно на година се регистрират 6000 таксита, като приходите на годишна база са в размер на 5.2 милиона лева.

Транспортната комисия в СОС реши също велосипедите под наем и рекламни елементи тип „ситилайт“, разположени върху части от улици, булеварди и площади в София, да се дадат на концесия за 8 години на гражданско сдружение „София Байкс“. Общият размер на инвестициите, които концесионерът се задължава да вложи, са над 1.1. милиона лева.

Миналият месец, зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев обяви, че проектът ее за изграждане на 33 стоянки, всяка с по 12 велосипеда. Допълнително ще бъде предвидена и възможност за изграждане на още 15 стоянки. В употреба ще бъдат пуснати над 580 велосипеда. „Идеята е да има конкретни места за тези велосипеди, а не да са хаотично пръснати като тротинетките“, каз Кръстев. Той добави, че концепцията е първите 30 минути те да бъдат безплатни. След това всеки един час ще струва не повече от цената на билет в градския транспорт.

Процесът за велосипеди под наем в София тръгва през 2016 година. Заради съдебни процедури той не бе изпълнен. Тази пролет приключи и последното дело, но пък ни за вари в ситуация на пандемия“, обясни Кръстев.