Три месеца след началото на ремонта – предлагат „зелена вълна“ на пътя до столичния кв. „Люлин“

tunel-lulin

Подготвят проект за алтернативно приоритетно трасе, което да намали задръстването на пътя към столичния квартал „Люлин”. На днешното заседание на Столичния общински съвет бе представен проектът, създаден по инициатива на председателя на СОС Георги Георгиев, съобщи БНР.

Ще бъде въведена зелена светлина по маршрута, който започва от кръстовището на бул. „Царица Йоанна“ и бул. „Петър Дертлиев“, по посока бул. „Сливница“.  Той продължава през кръстовището на „Орион“ и към бул. „Сливница“, посока центъра, до ул. „Опълченска“. 

„Очакванията са за по-бързо придвижване по пътя, като максималното планирано време за пътуване е до 10 минути. Наред с това обособяваме и нова трета лента на бул. „Сливница“ в участъка от ул. „Русе“ до бул. „Константин Величков“. С тези няколко мерки се надяваме драстично да улесним придвижването в града“, коментира шефът на градския парламент Георги Георгиев. 

Останалите промени в рамките на трасето са:

–  Промяна в организацията на движение на кръстовището на бул. “Царица Йоанна“ и бул. “Д-р Петър Дертлиев“, като се обособят 2 бр. ленти за ляв завой от бул. “Царица Йоанна“ към бул. “Д -р Петър Дертлиев“ в посока център

–  Промяна в режима на работа на светофарната уредба на кръстовището на бул. “Царица Йоанна“ и бул. “Д-р Петър Дертлиев“

–  Промяна в работата на светофарната уредба на бул. “Сливница“ и ул. “Адам Мицкевич“

–  Осигуряване на зелена вълна по бул. “Сливница“ в участъка от бул. “Д-р Петър Дертлиев“ до бул. “Мария Луиза“

–  Обособяване на 3 бр. ленти за движение по бул.“Сливница“ в посока център в участъка от ул.“Русе“ до кръстовището с бул. “Константин Величков“ – по този начин ще се увеличи с 20% пропускателната способност на кръстовището на бул. “Сливница“ и бул. “К. Величков“ в посока център.

При необходимост, ще има и допълнителни промени в организацията на движението.