Започва есенният залесителен сезон на Новата гора на София 2 – Негован

novata-gora-na-sofia-negovan-2
Снимка: Sofia.bg

От 23 октомври, неделя, Столичната община започва есенното залесяване на ⸙  „Новата Гора на София“ 2 на територия от 137 дка в землището на село Негован. Това е залесителна кампания на Столична община по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова.

Новата гора край Негован е втора инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони с цел създаване на зелен пояс.

Залесяването е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в града, затова засаждаме дървета и в градските паркове, в кварталите, покрай улици и булеварди в София.

През пролетта бяха залесени 24 дка, а тази есен ще бъдат засадени 15 000 фиданки – дъбови дървета от вид „цер“.

Желаещите да се включат в дейностите по залесяване имат възможност да го направят както през седмицата, така и през уикендите до 20 ноември, включително:

На място са осигурени фиданки, както и лопати и ръкавици.

Вярваме, че добрият пример е заразен, и благодарим на всички доброволци, които ще отделят от свободното си време и ще се включат в инициативата, за да създадем заедно още едно зелено пространство край София.

За придвижване на гражданите до Негован е създадена възможност и с градски транспорт. Столичната община разкрива допълнителна временна спирка по маршрута на автобус № 20 до „Новата гора на София“ 2 – Негован, която ще обслужва пътници през периода на кампанията.

Дейностите се организират със съдействието и под експертизата на лесовъдите от oбщинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община, както и с помощта на дирекциите „Аварийна помощ и превенция“, „Зелена система“ и Столичен инспекторат и район „Нови Искър“.

Инициативата „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. със залесяване край „Суходол“. В рамките на 6 залесителни сезона заедно с доброволци, граждани на София, засадихме над 100 000 акации на 206 дка.