Таксиметрови шофьори излязоха на протест. „Искаме ваучери за 1000 лв. – за гориво, за сервиз, за ремонт на колите“

6581
taxi-in-sofia

Таксиметрови шофьори излязоха на протест и блокираха района около храм-паметник „Александър Невски“ в центъра на София. Шофьорите се опасяват, че заради въведеното извънредно положение и резкия спад на клиенти, ще последват масови фалити.

По сметки на бранша от 6000 коли в столицата в момента на работа излизат не повече от 2000. „Ние сме най-големите данъкоплатци в страната и трябва да бъдем подкрепени в този труден момент когато разходите ни са в пъти по-малко от приходите“. Това каза таксиметровият шофьор Петър Караиванов, който е съорганизатор на демонстрацията по време на пандемия.

„В момента, в тази криза, в това извънредно положение, искаме ваучери за 1000 лв. – за гориво, за сервиз, за ремонт на колите, за ЦДП и за всички текущи разходи“, посочи водачът на жълт автомобил, цитиран от БГНЕС.

Шофьорите поискаха такситата да имат право да се движат в бус лентите, както и да се осигури зона за сигурност в автомобилите, както е по света. „Искаме защита и от полицията. Не да ни казват, че не им е в правомощията, когато клиент не иска да си плати сметката или някой пиян ни прави проблем“, добави още Караиванов. Той каза, че градският транспорт е опасен за здравето и е необходимо той да бъде намален.

„Дневната тарифа трябва да е 1.60 лв., а нощната – 2 лв. Първоначалната такса навсякъде се определя на цената на два билета, следователно става 3,20 лв. първоначална такса и 80 ст. за престой“, обясни още Караиванов.

Докато те протестираха на жълтите павета пред „Александър Невски“ в Министерския съвет вървеше среща с представители на бранша. Стана ясно, че държавата е поела ангажимент да обсъди проблема на бранша и по този повод организаторите съставиха списък, който ще бъде предаден на общината. „Ще има помощи, които тепърва ще бъдат детайлизирани. В бъдеще може би ще е необходима и още помощ“, обясни Атанас Шарков и призова цялото общество да бъде солидарно.