Столичният общински съвет предлага Георги Господинов за званието „Почетен гражданин на София“

stolichen-obstinski-savet

Столичният общински съвет (СОС) предлага присъждането на званието „Почетен гражданин на София“ на Георги Господинов – български поет, писател, драматург и литературовед, и първият българин, носител на литературната награда „Букър“ за своя роман „Времеубежище“. Това става известно от доклад до СОС на кмета на София Йорданка Фандъкова, Георги Георгиев, председател на СОС, Малина Едрева, председател на комисията по култура към СОС, и Венера Милова, секретар на Столичната община.

Георги Господинов е един от най-важните европейски писатели днес, пише за него аржентинският писател и историк на четенето Алберто Мангел. Влиза в литературата със стихосбирките си „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“. Международна известност му носи дебютният „Естествен роман“, публикуван на 23 езика, пишат вносителите на доклада в мотивите си.

Романът „Физика на тъгата“ (2012) печели Наградата за централноевропейска литература „Ангелус“ (2019) и Международната литературна награда „Ян Михалски“ (2016), връчвана в Швейцария. Романът излиза на 18 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, арабски. За него пишат издания като „Ню Йоркър“, „Ди Цайт“, „Либерасион“.

„Истинското търсене на Георги Господинов е как да живеем с тъгата“, пише „Ню Йоркър“ в голяма статия за романа. „Дяволска книга. Незабавно да се прочете…“, възкликва философът Жан Люк Нанси в „Либерасион“. Според нобеловата лауреатка Олга Токарчук този роман е безспорна част от съвременния европейски канон. Господинов е автор на пиесите „D.J. и Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, на либрето за опера Space Opera (2015, Познан, композитор: Александър Новак), на графичния роман „Вечната муха“ (с художника Никола Тороманов). Под името му излизат също така четири сборника с разкази, първият от които е „И други истории“ (2001), а последният – „Всичките наши тела“. „Свръхкратки истории“ (2018). „Сляпата Вайша“, кратка анимация по едноименния му разказ (реж. Теодор Ушев), е финалист за наградите „Оскар“ 2017.

Господинов живее на различни места, където го отведат книгите му. През 2018 е за година в Ню Йорк с писателската стипендия на Кулман Център към Нюйоркска обществена библиотека. А през 2019/2020 е в Берлин по покана на Wissenschaftskolleg.

Романът му „Времеубежище“ излиза през април 2020 г. в пика на карантината и пандемията и заема челните места в класациите за най-търсени книги. Преведен е английски, немски, френски, италиански и др. езици.

Господинов е първият български писател, номиниран и спечелил най-престижната литературна награда за отделна книга – „Международен „Букър“ 2023 (The International Booker Prize 2023).

Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаваният извън България български писател. Като обществена личност и като писател той нееднократно се е отзовавал на отправените от Столичната община покани за участия в чествания, литературни срещи, дискусии, срещи с ученици и други събития. С цялостната си дейност и с изключителния си принос в развитието на българската литература и представянето ѝ зад граница Георги Господинов подкрепя и утвърждава основните принципи и приоритети на културната политика на Столичната община, отбелязват още вносителите на доклада.