София с титлата „Световна столица на спорта“

С писмо от 19 април 2021 г. Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe уведомява, че е отличила София с титлата „Световна столица на спорта“ през 2024 г. Одобрението се базира на иновативността и добрите практики, въведени от София като „Европейска столица на спорта“.

Новината бе съобщена днес лично от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и от Елен Герджиков – председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. На събитието в Информационния център на инициативата присъстваха още легендарните олимпийци Йордан Йовчев и Евгения Раданова, спортните таланти Йоана Илиева и Катрин Маноилова – лица на инициативата през последните години и др. Изтъкнатите ни шампиони подкрепиха градската управа в приемането на званието като естествено продължение и надграждане на стореното през последните 6 години за активния и здравословен начин на живот

„София проведе една от най-успешните кампании като „Европейска столица на спорта“, което беше високо оценено от всички европейски държави. Като израз на тази оценка ACES Europe обяви безпрецедентно София за постоянен носител на тази титла. Със своите многобройни спортни прояви Фондацията увлече множество други български градове в голямото семейство на определените за градове на спорта. Активните занимания със спорт са сред най-важните дейности на съвременния човек, те му предоставят възможност за подобряване начина на живот и за преодоляване на последствията от световната пандемия. Титлата „Световна столица на спорта“ е особено престижна и дава на града-носител нов имидж и перспектива. София е заслужила да бъде номинирана заради високите й постижения в областта на спорта и бихме приветствали кандидатурата на града за „Световна столица на спорта през 2024 г.“ твърдят ръководителите на ACES EUROPE.

Писмото припомня, че титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES Europe в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието e в Гуадалахара, а за 2022 г. ще бъде в Мадрид.