Антон Златанов е новият директор на СДВР

anton-zlatanov

Със заповед на министър Бойко Рашков от днес за директор на СДВР е назначен старши комисар Антон Златанов. Той бе представен пред състава от заместник-министър Енчо Мирчев. На срещата присъства и и.д. главният секретар на МВР гл.комисар Стоян Темелакиев.
Ст.комисар Златанов е дългогодишен служител на МВР, а от септември 2015 г. до момента той е заместник-директор на СДВР.
Досегашният директор на СДВР Георги Хаджиев е преназначен за началник отдел „Физическа защита на лица“ в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма“.

Роден е на 8 октомври 1976 г. в София. Отбил е военната си служба през 1996 г. в ШЗО „Христо Ботев“ в град Плевен.

През 2016 г. след публична защита на дисертационен труд в Академия на МВР, му е присъдена образователна и научна степен „Доктор“ в професионално направление „Национална сигурност“.

Преди това, през 2000 г. завършва висше образование в УНСС по специалността „Планиране и прогнозиране на икономически системи“, а през 2002 г. магистратура по „Международни икономически отношения“ в Стопанската академия в Свищов. Постъпва в МВР през 1997 г. като полицай в отдел „Охранителна полиция“. Последователно е старши полицай, инструктор, инспектор в отдел „Охранителна полиция“. След това е началник на група в отдел „Специализирани полицейски сили“, началник на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия“. В отделни периоди е началник на сектор „Масови мероприятия“ и заместник-началник на отдел „Охранителна полиция“. На 13 май 2015 г. е назначен за заместник-директор на СДВР.

Многократно награждаван, включително с почетни знаци на МВР и с отличие „За доблест и заслуги“. Преминал курсове на обучение в Интерпол и Европейски полицейски колеж, както и в полицейски академии и училища в Холандия, Израел, Германия, Швеция, Португалия, Чехия, Полша, Великобритания, Испания и др. в направленията „Обществен ред и управление на тълпа“, „Радикализъм и екстремизъм“, „Мащабни масови мероприятия“, „Противодействие на футболното хулиганство“, „Управление на кризи и кризисен мениджмънт“.

През 2016 г. завършва специализирана тренировъчна програма в Полицейската академия на Китай в Шанхай и Пекин, а през 2018 г. – едномесечен курс на тема „Иновативни методи в разследването“ в Международния университет по криминалистически науки в Гуджарат, Индия. През 2020 г. специализира в Израел на тема „Противодействие на глобалния тероризъм и антисемитизъм“.

В практиката е познат като част от ръководните и организаторските екипи на МВР по обезпечаване на сигурността при редица мащабни масови мероприятия. Сред тях са посещенията на държавни делегации, водени от Президентите на САЩ Джордж Буш и на Русия Владимир Путин, на Папа Йоан Павел II и на Папа Франциск, на срещите на върха на ОССЕ и НАТО, както и редица други държавни визити. През 2018 год. е отговорен за организацията и мерките за сигурност по време на българското председателство на Съвета на Европа. Познат е като ръководител и на други масови мероприятия като футболни и спортни събития, както и протестни прояви.