София иска да направи зелена линия от изоставени жп трасета

zelena-linia
Снимка: pixabay

Столична община работи по проект, който да превърне стари изоставени жп линии в зелени трасета. Това разкри кметът Йорданка Фандъкова в съобщение в профила си във Facebook.
Един от проектите, по които работим – зелена линия по старата ж.п. линия. Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да започнем изграждането на първия етап – линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея – от гара „Пионер“ под бул. „Цариградско шосе“ зад „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училище. 

ОБСЪЖДАТ ИДЕЯТА ЗА ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ

Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „Т. Каблешков“ – по река Владайска – до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“, написа Фандъкова.
Общината преговаря с държавната Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), за да изгради т.нар. „зелено околовръстно трасе“ в София. Предвижда се то да обхване повече от 32 км. Идеята е то да свърже парковете.