София е на 12-о място по мръсен въздух в света днес

3839
замърсен-въздух
Класация: airvisual.com

И в днешния ден София попадна в негативната класация на градовете с най-замърсен въздух в света. Малко след 20 часа швейцарския сайт AirVisual показва, че столицата ни е на 12-о място по замърсеност на въздуха. Пред нас в класацията са традиционно мръсните Делхи и Калкута- Индия, Дака-Бангладеш, Шанхай – Китай.

Сред европейските градове, София е на трето място след Сараево и Милано.

Екипи на Столичния инспекторат започнаха проверкиза източници на замърсяване на въздуха с прахови частици от строителни обекти, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, площадки за изкупуване на отпадъци, цехове за производство на мебели, както и за горене на отпадъци на открито. 

От началото на годината до 8 януари са извършени 139 проверки, а само за последния месец на миналата година проверките са над 1000, съобщиха от Столичната община.

От началото на новата година екипите са съставили 10 акта за установяване на нарушения, от тях 9 са за установяване на строителна техника със замърсена ходова част. Общо 5 глоби са наложени при проверки на автосервизи и пунктове за смяна на гуми, като за последната седмица са проверени 30 броя обекти.

Тази седмица също над 300 автомобилни гуми, нерегламентирано изхвърлени в района на Виетнамските общежития, са били събрани и извозени до определените за този тип отпадък места.

Извършени са проверки за чист външен вид на транспортните средства на фирмите, изпълняващи дейностите по почистване на града. Наложени са 32 санкции.

По сигнали на граждани са направени проверки за горене на отпадъци в частни имоти в районите „Сердика“, „Овча купел“, „Красна поляна“, „Слатина“, „Триадица“, „Нови Искър“, „Лозенец“.