70 000 коли по-малко се движат всекидневно в София благодарение на метрото

Стоян Братоев празнува 20 години от пускането на първа линия на метрото в София
Изпълнителният директор на "Метрополитен"ЕАД Стоян Братоев духа свещите на тортата

Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото. Когато някой опита да прави негативна кампания чрез метрото, това не е добре за него. Това заяви по Канал 3 инженер Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“.  

„Много често виждам в метрото и депутати, министри, журналисти – по-удобно им е да пътуват с метрото. За нас всички те са пътници в метрото“, изтъкна инж. Братоев. 

С нескрита гордост той посочи някои от големите предимства на метрополитена за столицата. „Едно голямо предимство на метрото е, че човек оставя автомобила си. При сегашното метро с 2 линии близо 70 000 автомобила по-малко се движат в София на ден, близо 75 000 тона вредни вещества по-малко се изхвърлят в атмосферата годишно“, каза Стоян Братоев. 

„Другото предимство – средната скорост на надземния обществен транспорт е 14-15 км/ч, с автомобил – 20, максимум 24 км/ч, в пикови часове – по-малко. А на метрото максималната му е 80 км/ч, средната е 34 км/ч, независимо дали вали, дали има трафик. Което води до 25% редукция на трафика в града. 

С новата трета линия пътниците в метрото ще икономисват 200 000 човекочаса, които всеки може да ползва за каквото си иска като лично време. Ето ви и косвен ефект – повече свободно време за хората“, изброи инж. Братоев, който добави: „В изграждането на метрото не работят обикновени хора, там работят мъже, защото всеки друг в тези условия ще се откаже!“