150 000 лв. глоби за нерегламентирано горене на отпадъци

306
sofia-air-polution
Замърсяване на въздуха в София

17 акта за над 150 000 лева е съставила Регионалната инспекция по околната среда и водите ( РИОСВ )– София за нерегламентирано горене на отпадъци. Проверките са част от мерките, които Столична община предприема за подобряване качеството на въздуха в София.

От 21 декември насам екоинспекторите от РИОСВ , заедно със служители на Столичния инспекторат, са проверили 43 обекта. 23 от тях са автосервизи, 14 – площадки за отпадъци и 3 цеха за мебели. Проверките са част от контрола върху нерегламентираното горене на отпадъчни материали, които замърсяват въздуха в София. За констатираните нарушения експертите на РИОСВ – София са съставили 17 акта на обща стойност 152 000 лв.

Акцията стартира на 21 декември и ще продължи до поетапното проверяване на всички обекти. До края на февруари само Столичния инспекторат установи 10 нарушители, които са изгаряли кабели и отпадъци на открито. Последният случай е бил в район „Красна поляна“. До засилените проверки се стигна след неколкократни протести срещу мръсния въздух в столицата. В края на януари Столичният общински съвет прие мерки за борба с този проблем.