Пускат фенове по стадионите. Разрешават провеждането на групови занятия в образователни и езикови центрове

fenove-na-cska

Феновете се завръщат на стадиона. Това стана ясно след днешната пресконференция на здравния министър в оставка Костадин Ангелов. Запалянковците ще могат да посещават спортните съоръжения от утре, 24 април.

„В областта на спорта се допуска публика при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина и носене на защитни маски за лице. Това е считано от 24-ти“, заяви Ангелов.

Това значи, че на 25 април, когато ще се играе дербито между Левски и ЦСКА-София, на Националния стадион „Васил Левски“ ще бъдат допуснати общо 4000 запалянковци.

Написали сме няколко препоръки, които ще изпратим на Българската православна църква. Проведохме разговори с тях. Това заяви на брифинг във връзка с К-19 мерките по празниците здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Обръщаме внимание на следните мерки: задължително спазване на физическа дистанция на поне 1,5 м., носене на защитна маска за лице, дизанфектанти на входа на храма, дезинфекция на храма. При възможност намаляване на продължителността на църковната служба. Считаме за целесъобразно вярващите да не целуват иконите.

По отношение на върбовите клонки – да се раздават извън църквите на всички желаещи“, съобщи проф. Ангелов. 

Полицията ще следи за спазването на мерките. 

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви от своя страна, че влизането в църквите не е забранено. „Само че трябва да спазваме отстояние и ползването на лични предпазни средства.

Достъп до храма ще има. Препоръчваме това да става, когато няма струпване на много хора, при спазване на общите правила.

Не даваме на църквата схема, а основните правила, които трябва да се спазват. Те имат опит от миналата година. Молбата ни към хората е по възможност да ограничат посещението“, посочи той. 

Що се отнася до разхлабването на мерките, той заяви, че вече четвърта седмица постепенно намалява заболеваемостта и новите случаи. „14-дневната заболяемост падна под 500 падна заболеваемостта. Видин и Разград паднаха на под 300 на 100 000. Надяваме се, че тази тенденция ще е устойчива.

Това ни дава възможност да обмислим възможността, но много внимателно, без да се отварят затворените досега обекти на 100%, там, където се приемат мерки, да бъдат на базата на ограничен капацитет и с ограничено работно време.

Великденските празници, ако не бъдат спазени някои основни мерки, могат да доведат до промяна в тази тенденция, но се надявам това да не се случи”, каза още доц. Кунчев.

„Считано от утре се разрешава провеждането на групови занятия в образователни и езикови центрове, като се спазва отстоянието, носенето на маски, проветряването и дезинфекцията. От 10 май, със следващата заповед, след като бъде удължена епидемичната обстановка, ще бъдат увеличени присъствените класове.

Влизането в страната ще разрешим да става по три начина – със завършен ваксинационен курс, с отрицателен PCR и конкретни утвърдени антигенни тестове и с документ да преболедуване не повече от 6 месеца от датата на влизане в страната“, посочи още министър Ангелов.