Прокуратурата обвини данъчен от София за рекет след разкрития на “ Господари на ефира „

sofiiska-gradska-prokuratura

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу служител на Националната агенция по приходите (НАП) за рекет на търговец.

Повод за разследването е подаден в полицията на 6 януари сигнал от предаването на Нова тв “ Господари на ефира “ за корупционни практики в НАП София.

В последните дни телевизионното предаване “ Господари на ефира “ излъчи серия от репортажи за престъпната схема в Национална агенция по приходите. Сигналът им бил подаден от Хюсеин Колаксъзов – търговец с малък бизнес – разнос на плодове и зеленчуци – който се отчаял от постоянното искане на подкупи.  

„Имам доста сериозен проблем с държавни служители, които не спират да ни рекетират и тормозят“, разказва търговецът пред “ Господари на ефира „. Той е получил писмо със заповед за ревизия. След като я е подписал, са му били запорирани банковите сметки и целия транспорт. Причината за това била, че мъжът е работил с неизрядна друга фирма. Търговецът отишъл в НАП. Главният публичен изпълнител на НАП Стефан Лозанов му казал, че само той можел да вдига запори, но това ще му струва 1000 лева.

Към наказателна отговорност е привлечен и съучастника на Стефан Лозанов – адвокат Велислава Кирилова. Спрямо нея са предявени две обвинения – за съучастие в престъплението по чл. 302 т.1 и т.2 НК , и за престъпление по чл. 304б ал.1 от НК /търговия с влияние/.

Двамата са с наложени мерки за неотклонение „подписка“.

От Софийска градска прокуратура благодариха на екипа на “ Господари на ефира “ „за проявената гражданска позиция при подаването на сигнала до компетентните органи. Използваме възможността да подчертаем, че именно доброто взаимодействие с разследващите журналисти и незабавната реакция на Главна дирекция „Национална полиция“ и Софийската градска прокуратура доведоха до събиране на доказателства съгласно изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс за престъпната дейност на обвиняемите лица и нейното преустановяване“.