Предишното управление на София е раздавало карти за безплатно паркиране на синя и зелена зона, каза председателят на СОС Цветомир Петров

sinya-zona

Предишното управление на ГЕРБ и бившия кмет на София Йорданка Фандъкова са имали специализирана услуга – “Паркирай безплатно в синя и зелена зона за привилегировани граждани”. Това каза председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров пред журналисти, цитирано от БТА.

Петров обясни, че за периода 2012-2023 г. колите, които са получили стикер/карта за безплатно паркиране, са стотици. Картите са без регистрационен номер и без данни на ползвателя, добави още той. Кои са тези привилегировани граждани, попита Петров. В тези списъци има и 6-7 автомобила на КТ “Подкрепа”, уточни председателят. По думите му само на базата на тези привилегировани анонимни ползватели Центърът за градска мобилност (ЦГМ) губи половин милион лева.

Общинският съветник от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) Бойко Димитров каза, че само за предишния мандат Столична община е загубила няколко милиона. За тези пари можеше да се построи паркинг за над 100 места, коментира той. Общинският съветник обясни, че при одита на ЦГМ е установена дупка от 145 млн. лв. за периода 2009-2014 година. За тези 145 млн. лв. могат да се направят паркинги за 5000 места, добави още Димитров. Според него, когато хората питат защо няма места за паркиране в София, отговорът е, че те се раздават безплатно. 

По думите на общинския съветник от групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев става въпрос за „безплатно паркиране за близки приятели“. Бонов уточни, че всяка година кметът подписва един не малък набор от карти за безплатно паркиране в синя и зелена зона, но с едно изключение – те имат ползвател, номер и причина, за разлика от подписваните карти от бившия кмет на София Йорданка Фандъкова. Борис Бонев попита има ли известни журналисти, социолози, бизнесмени, както и синдикални лидер, които са ползвали тези безплатни карти. Той  увери, че откакто Васил Терзиев е кмет на София тази практика е прекратена. 

По-късно политологът Калоян Методиев написа в социалните мрежи: „От Столична община и „Центъра за градска мобилност“ обявиха, че по времето на Фандъкова са раздадени 150 пропуска за безплатно паркирана на политолози и социолози, близки до ГЕРБ, на журналисти и бизнесмени. След като сте казали А трябва да кажете и Б. Кои са поименно? Няма всички публични лица да сме под един знаменател и хората да ги мислят за маскари. Поименно да се обявяват ползващите привилегии. Защото останалите си плащаме, едни са глобявани, а на хиляди са им вдигани колите заради просрочено време. Столична община да публикува незабавно списък с ползвателите на привилегии на гърба на софиянци. Иначе сте съучастници“.

Твърденията на „Продължаваме промяната -Демократична България“ („Спаси София“) (ПП-ДБ-СС) за картите за безплатно паркиране на синя и зелена зона са манипулативни и показват безпомощност. Това посочиха от групата на ГЕРБ-СДС в позиция, изпратена до медиите, по повод изказване на председателя на Столичния общински съвет Цветомир Петров, според който предишното управление на София е раздавало карти за безплатно паркиране на синя и зелена зона.

Издаването на карти за паркиране в синя и зелена зона без регистрационни номера се прави по искане на Държавна агенция „Технически операции“ във връзка с тяхната дейност, обясниха от ГЕРБ. На същото основание през месец май тази година кметът на София Васил Терзиев е одобрил издаването на 18 карти без регистрационни номера, добавят те в позицията. 

Във връзка със споменаването на ул. „Ангел Кънчев“ от ПП-ДБ-СС по-рано, от ГЕРБ-СДС уточняват, че издаването на шест карти за паркиране на ул. „Ангел Кънчев“ №6 е въз основа на искане от кмета на район „Средец“. Искането е въз основа на договор, сключен от районната администрация, съгласно който етажната собственост на ул. „Ангел Кънчев“ №6 осигурява 200 кв.м дворно място за площадка за игра към детска градина №12 срещу получаването на шест карти за паркиране за конкретни автомобили, посочени с регистрационни номера. 

„Манипулираната информация, която беше представена днес от общинските съветници от ПП-ДБ-СС, е очевиден опит за очерняща кампания в дните преди предстоящите избори“, смятат от ГЕРБ. По думите им това е поредният случай, в който „чрез спекулации и лъжи, управляващите от ПП-ДБ-СС се опитват да скрият провала си в организацията на движение и паркиране в центъра на София“.