Пожар в хотел в центъра на София, жена е загинала, две деца са пострадали

pozar-hotel-central

Една жена е загинала, а двама възрастни и две деца са настанени в болници след пожар в голям хотел „Централ“ в центъра на София. Сред пострадалите са момиче от Белгия на 12 години и бебе на година и половина, съобщиха за NOVA от Спешна помощ. Всички ранени са чужди граждани. Огънят вече е потушен. Спряно е движението на кръстовището между булевардите „Тодор Александров“ и „Христо Ботев“. Районът е отцепен.

Инцидентът е възникнал около 6.10 часа, съобщиха за „Хоризонт“ от пожарната.

„За съжаление имаме една загинала жена, имаме настанени в болнични заведения двама възрастни мъже, както и две деца – на година и седем месеца и на 12 години, които за радост са в леко състояние. Децата просто профилактично са приети“, каза пред БНР комисар Любомир Баров, зам.-директор на Столичната пожарна.

„Загиналата жена е бил в стаята, в която е възникнал пожарът. До стаята, в която е възникнал пожарът, от горяща стая е евакуирана дама“, добави той.

Пожар е възникнал на третия етаж в хотела, който има 70 стаи и е бил пълен.  Всички негови гости са били евакуирани. Повечето от гостите на хотела са чужденци

„На място са 6 пожарни автомобила, три стълби, с голяма част от които се проведе евакуацията на настанените, две линейки“, каза комисар Баров малко след 8 часа днес. 

Причините за пожара се изясняват.

„За причините все още е рано да се говори. Пожарът е възникнал на третия етаж в хотелска стая. Все още не могат да се установят причините. Трябва да дойдат компетентни служители на Столичната дирекция на вътрешните работи, които да извършат последващи огледи“.

Главен комисар Николай Николов, който е директор на пожарната, обясни през БНР, че засега няма данни и следи за умисъл при възникването на пожара. Най-вероятно става въпрос за инцидент.

Няма обаче и следи от сработила противопожарна инсталация на хотела. По принцип обществените сгради, а и хотелите, имат такива инсталации.

По информация на БНР двама души са настанени във Военномедицинска академия –  жена на 21 години и мъж на 32 години. Те са само обгазени и в добро общо състояние.