Поредно удължаване на епидемичната обстановка

fakulteta-dezinfekcia

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на юли. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на пресконференция на Националния оперативен щаб.

От областните щабове ще се изисква да засилят контрола и при необходимост да въвеждат засилени мерки в съответния регион.

„Препоръчваме да се намалят до минимум масовите мероприятия”, каза министър Ананиев.

„Имаме запитвания относно маските и когато става въпрос за професионална изява, презентиране, говорител е, когато трябва да го чуват, може да не носи маска, но да е на достатъчно разстояние“,обясни доц. Ангел Кунчев.

„Сутринта се състоя среща при премиера с НОЩ. Продължаваме ежедневните срещи при него и правим анализ на епидемичната обстановка в страната. Анализираме броя на лицата, носители на вируса, заразените в болници, тези в интензивни отделения, тези под домашна карантина, броят на заразените медицински служители и други показатели“.  „Взехме решение да продължим извънредната епидемична обстановката с 2 седмици, до края на месец юли, за да запазим възможността да се издават заповеди, с които да се създадат условия за намаляване на разпространение на коронавируса“.„Ще има масов контрол по спазване на епидемичните мерки, препоръчваме да се засили контрола във всяка област, да се въвеждат и нови мерки при необходимост. Също така и намаляване на масовите мероприятия“. Центровете за Спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Назначена е проверка относно смъртта на спешния медик д-р Стамов. Има 4 души от Царско село, от които единият е играл на терена, другите не са, имаме информация и за 16 играчи от Черно море. В най-скоро време може да има и мачове без публика. По всяка вероятност заразата е дошла отвън, а не от самия мач.