Полицията със специални мерки преди абитуриентски балове 2019

abiturientski-balove

От столичната полиция уведомиха, че са взети всички необходими мерки, за да се осигури безпрепятствено придвижване на зрелостниците.

На територията на град София има общо 128 училища, които са заявили, че ще имат празнуващи. Организирани са тържества в 43 увеселителни заведения, като основните са в централната градска част. 
Служители на Охранителна полиция са провели срещи с ръководствата на всички училища и фирмите, извършващи частна охранителна дейност. В заведенията няма да бъдат допускани хора в явно нетрезво състояние. Ще се следи и да не се внасят оръжия и пиротехника. 
Столичната Пътна полиция ще подпомага движението на абитуриентите, но няма да ги съпровожда организирано от местата им за събиране до онези, на които ще празнуват

„Национална полиция“ и ГДПБЗН отправиха призив за разумно шофиране и празнуване по време на предстоящите абитуриентски балове. Главен инспектор Красимира Стоядимова от отдел „Охранителна полиция“ в СДВР обясни, че на територията на София има общо 128 столични училища, в които ще има абитуриентски балове. Организирани са тържества в 43 заведения. „Най-много балове ще има в рамките на 24 – 26 май. Ще бъде засилено полицейското присъствие на сборните пунктове и в районите на заведенията, където ще празнуват. Бих желала да отправя един призив към абитуриентите да празнуват и шофират разумно, за да може да мине безпроблемно техният празник и да се разминем без инциденти и произшествия“, обясни тя.

Главен инспектор Георги Георгиев от ГД „Главна дирекция“ обясни, че е създадена е организация за обезпечаване на сигурността по време на абитуриентските балове както и в училищата, така и в заведенията. „Провели сме срещи с училищните ръководства и органите на местната власт. Проведени са срещи с ръководствата на частните охранителни фирми“, каза още той. Георгиев допълни, че са проведени срещи и с представители на самите заведения. „На входа на заведенията ще има пропускателен режим. В заведенията няма да бъдат допускани хора в явно нетрезво състояние. Ще се следи и да не се внасят оръжия и пиротехника. Самите управители на заведения са инструктирани по какъв начин да действат, ако видят лица с оръжия, употребили наркотични вещества и алкохол“, обясни той.

Зам.-началник на Отдел „Пътна полиция“ към СДВР комисар Любомир Костадинов заяви, че екипи на „Пътна полиция“ ще бъдат разположени на всички по значими места, където ще се събират абитуриентите. 45 са обектите, които трябва да бъдат охранявани на територията на София. „Пътна полиция“ ще разположи екипи на всички по значими места, където се събират учениците. По отношение на храм-паметника „Александър Невски“ трябва да ви обърна внимание, че Светият синод и Столична община забраняват събирането на групи от хора там, без разрешението на тези две институции. „Молбата ми е да не се оскверняват храмовете и другите места с нецензурни действия от страна на абитуриентите. Иначе няма да пречим на никого да се събира на местата, които са посочени. Засега „Александър Невски“ не е посочен от нито едно училище“, обясни той. Той поясни, че „Пътна полиция“ ще подпомага движението на абитуриентите, но няма да ги съпровожда организирано. Комисар Костадинов допълни, че на всички ключови кръстовища ще бъде разположен екип на „Пътна полиция“, ще има и мотопатрули, така и ще бъдат използвани и колегите от охранителна полиция, където при нужда ще се намесват, за да не се пречи на всички участници в движението.

Инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“ към Национална полиция призова зрелостниците да мислят за собствената си безопасност по време на абитуриентски балове 2019. „Най-вече акцентирам върху това младежите в момент на еуфория да не се показват така демонстративно през прозорци и люкове, за да могат да предотвратят пътно-транспортни произшествия“, обясни още тя. Ботева препоръча на тези, които ще превозват абитуриенти, да бъдат внимателни и да се съобразяват с въведените ограничения и маркировка и да не забравят, че има видеосистеми за наблюдение и контрол“, каза още Ботева. Тя уточни, че там, където има колони от абитуриенти, ще бъдат подпомагани. „При необходимост ще бъде подпомогнато движението, така че колоните да се изнесат и да освободят кръстовището. Нека шофьорите да бъдат толерантни“, допълни тя.