„Пирогов“ ще връща над 1 млн. лева за фиктивни хоспитализации

болница-пирогов

Най-голямата спешна болница у нас е взела пари от Здравната каса за пациенти, които реално не са лекувани там. И още – в лечебното заведение искали пари от пациенти за дейност, която се покрива от Здравната каса. Това посочват от пресцентъра на НЗОК.

Проверени са историите на заболяванията на 802-ма пациенти, лежали в болницата по няколко клинични пътеки. Сред тях за чернодробна цироза и остра бъбречна недостатъчност. Инспекторите установили, че в медицинската документация на пациентите има лекарства, които не са отпуснати от болничната аптека на „Пирогов“. Не бил спазен диагностично-лечебният алгоритъм.

От Здравната каса посочват, че „Пирогов“ трябва да възстанови общо 1 104 743 лв., които е получила неоснователно. Резултатите от проверката ще бъдат дадени на прокуратурата. От „Пирогов“ съобщиха пред БНТ, че ще възразят в законовия срок срещу констатациите. За нарушенията преди месец съобщи служебният заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров. Той не изключи възможността да се стигне и до смяна на ръководството на болницата.

Пациенти, лекувани в „Пирогов“, протестираха в защита на директора на отделението по вътрешни болести. Там работят с клиничните пътеки, които Здравната каса е проверила.