Отсякоха борови дървета до оградата на стадиона в Бистрица

stadion-bistritsa

Десетки борови дървета са били изсечени близо до оградата на стадиона в село Бистрица, написа сайта „Сега“ позовавайки се на архитект Димитър Димитров“ от сдружението „Граждани за София“.

Липсващите дървета се намират непосредствено до помощния терен до централното игрище на стадиона на футболен клуб „Витоша“ – Бистрица. Според местните на мястото може да се построи трибуна, от която зрителите да гледат мачовете.

Боровете, намиращи се около стадиона на ФК „Витоша“ са изрязани и извозени от мястото за изключително кратко време, което говори, че сечта е била много добре организирана и проведена, коментира преди седмица арх. Димитър Димитров от сдружението „Граждани за София“. Дърветата са садени преди 40 – 50 години и са били напълно здрави към момента на отсичането, поясни той.

В публикацията си от в. „Сега“ обясняваха, че част от дънерите са покрити с клони, а други са намазани с кал, като целта е да не си личи прясната сеч.

Администрацията на столичния район Панчарево вече е констатирала, че сечта е незаконна. За подобно престъпление, се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лева. Жителите на Бистрица предлагат най-малкото от футболния клуб Витоша Бистрица, да възстановят екопътеката от Бистрица до Плана като компенсация.

След проверка от район Панчарево обясниха официално, че „растителността е премахната без необходимите разрешителни“. От отдел „Екология“ потвърдиха, че изсичането се е случило неправомерно. „Нарушителят е собственикът на стадиона“, казаха от екоотдела към район Панчарево.

Собственикът на стадиона пък е футболният клуб „Витоша“ – Бистрица, който през 2013 година взе под наем от Столична община игрището за срок от 10 години.