От днес вече можем да плащаме с банкова карта в метрото

metrostancia-medicinska-akademia

Oт понеделник, 1 ноември, ще може да се влиза във всички станции на метрото с банкова карта без значение дали е дебитна или кредитна, кой е издателя и (Mastercard или Visa), плащането ще става безконтактно, както на ПОС терминал. От няколко месеца 16 метростанции са оборудвани с устройства-четци на банкови карти.

Достатъчно е да се доближи само картата, която често ще се използва, за да се премине. Цената на еднократното пътуване е 1,60 лв., а ако в рамките на деня пътувате повече от три пъти/включително и с комбинация на наземен транспорт/, системата автоматично таксува цената на дневна карта от 4.00 лева, независимо от това, колко пъти сте използвали обществения транспорт.

Единственото условие е през целия ден да използвате една и съща банкова карта. В петък приключиха тестовете на системата за метрото и пътниците много бързо се ориентираха и започнаха да я използват. През последните дни в метрото на ден са преминали с банкови карти над 2000 души.

Валидирането на пътуването чрез банкови карти и в метрото е поредната стъпка към надграждането на услугите за удобство на пътуващите с обществения транспорт и използването на тикет системата.

Контрольорите ще са оборудвани със специални устройства-четци, с които ще проверяват дали е платено с банковата карта. Тези устройства виждат само дали има валидация в нея, но не и средствата и други данни, обясниха от ЦГМ.