Кацаров: Ситуацията е критична, ограничете контактите си в следващите седмици

9444
ministerstvo-na-zdraveopazvaneto-stoycho-katsarov

„Ситуацията е критична. Изправени сме пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, в която участват съсловните организации.

Да се пазим и да пазим другите, призова Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Без професионалисти по здравни грижи, ситуацията е много трагична”, заяви Василева. По думите й около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. „Те обаче не достигат. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева. „Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си”, призова тя.

Над 40% са ваксинираните специалисти по дентална медицина, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани”, отбеляза Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова. Според нея Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да влезе в ролята си „в тази позакъсняла кампания”.

Срещата на Кацаров със съсловните организации завърши с инициирано от него хващане за ръце с останалите участници като символ на обединената борба с епидемията.

………

В общинските болници на София няма свободни интензивни легла, съобщи пред БНТ кметът Йорданка Фандъкова. По думите й в болничните заведения общинска собственост има и недостиг на персонал, но въпреки това те осигуряват екипите за центровете за ваксиниране.

Поставените дози ваксина за последното денонощие са 14 545. Най-използван е препаратът на „Пфайзер“/“Бионтех“ – 7181 дози, от „Янсен“ са употребени 6333, от „Модерна“ – 1031 и отново нито една от „Астра Зенека“.

Общо използваните от началото на имунизационната кампания в страната са 2 874 721. Хората със завършен курс са 1 518 989. Поставените бустерните дози са 19 139.

6007 са регистрираните инфектирани със SARS-CoV-2 за последното денонощие. Това са 12.04% от направените 49 862 теста. Така активните случаи стават 102 412.

Оздравелите за посочения период са 3009. Традиционно във вторник някои от данните са повишени, заради натрупване преди подаването им от болниците след уикенда.

Починалите с COVID-19 са 310, което е най-високата стойност за денонощие от началото на епидемията в страната. 93.87% от тях не са ваксинирани. Общият брой на починалите премина 24 хил. – 24 309.