От днес ученици, студенти и докторанти пътуват с месечна карта за цялата мрежа на цена от 15 лв.

validator-v-gradski-transport

От днес до 31 декември т.г. учениците, студентите и докторантите ще пътуват в обществения транспорт на София с намаление от 70%, а децата до 10-годишна възраст безплатно. Такова решение бе взето на заседание на комисията по транспорт и обществен ред на Столичния общински съвет, на което бе обсъдено влизащото от 1 февруари постановление на Министерския съвет (МС), обнародвано от „Държавен вестник“ на 27 януари.

Постановлението на МС предвижда и намаление на месечните абонаментни карти за пенсионери от 20% на 40 %, но това условие Столичната община няма да изпълни, тъй като според тарифната политика на територията й, пенсионерите до 68 години ползват по-голяма отстъпка – 50%, тези над 68 години – 80% и приемането на указаното намаление би ги ощетило.

След заседанието на комисията председателят й Карлос Контрера даде брифинг, на който обобщи, че въпросите около изпълнението на постановлението са прекалено много. „Едно от решенията на комисията е да поискаме легално тълкуване от МС по част от текстовете и особено тази, която касае връщането на вече заплатени средства“, посочи той.

Контрера каза още, че уреждането на въпроса за компенсациите за гражданите ще бъде предмет на доклад със становище на Центъра за градска мобилност да подготви изменение в наредбата, за да можем да съобразим общинската наредба с текстовете на постановлението. „Именно в тези текстове на общинската наредба ще разпишем и механизма, по който да се случва връщането на средствата. Срокът за общественото обсъждане обаче е 14-дневен от внасянето й, което означава, че този процес ще се забави във времето, но за съжаление постановлението е публикувано миналия петък и влиза в сила от утре“.

Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев съобщи, че временно ще бъде преустановена продажбата на годишните карти за ученици и студенти, докато СОС не приведе тарифата в съответствие с решенията на МС. 

Като предизвикателство Дилчев посочи, че ЦГМ трябва за една нощ да смени навсякъде ценоразписи, да даде указания на касиери и да промени касовия софтуер. „Ще работим цяла нощ, от утре това нещо да е факт“, каза той.

Както БТА писа, на 25 януари служебният кабинет взе решение за допълнително финансиране на общините, което да направи възможно безплатно пътуване на деца до 10-годишна възраст в обществения транспорт, намаляване на цените за обществения транспорт за всички учащи с 70%, както и да бъдат увеличени компенсациите на превозвачите при намаление на превозните документи за пенсионери с 40%. 

При обнародването на постановлението в Държавен вестник на 27 януари станаха ясни финансовите трансфери, които общините ще получат по мярката, свързана с компенсациите за по-евтин обществен транспорт.