От днес е пуснато движението по Околовръстното шосе между Герман и магистрала „Тракия“

okolovrastno-shose-iuzna-daga
Снимка: АПИ

От днес е пуснато движението по участъка от Южната дъга на Софийския околовръстен път от връзката с магистрала „Тракия“ до пътен възел „Герман“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Отсечката е дълга 2.5 км и е част от реконструкцията на 6 километра от околовръстния път между кв. „Младост“ и магистрала „Тракия“.

Целта е да се улесни пътуването през предстоящите зимни месеци и да се повиши безопасността, посочват от Агенцията.

Движението се пуска с временна организация, временна пътна маркировка и през следващата година работата на обекта ще продължи с полагане на последния износващ асфалтов пласт и изпълнението на всички довършителни работи.

В 2,5-километровия участък трафикът ще е в 3 ленти за движение във всяка посока, а при пътен възел „Лозен“ ще се използват и локалните платна.

Разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“ стартира през октомври м. г. Съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от магистрала „Европа“ (София – Калотина) и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.

Напредъкът по проекта е съгласно приетия график, като до момента са изпълнени 65% от предвидените дейности, отчита Пътната агенция. Участъкът по договор трябва да е готов до края на 2021 г., но с темповете, с които строителите работят, се очаква обектът да бъде завършен по-рано.