Събарят незаконната надстройка на хотел „Маринела“

nezakonna-nadstroyka-hotel-marinela

От няколко дни работници събарят надстройката на хотел „Маринела“ в София. Тя беше обявена от съда преди две години за незаконна, тъй като е вдигната с разрешително от районния архитект на „Лозенец“, а той няма правомощия да решава за строителство от тази категория.

Надстройката на хотел „Маринела“ в София на подсъдимите Ветко и Маринела Арабаджиеви се демонтира от няколко дни насам, съобщи в петък кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. Това се случва две години след като съдът я обяви за незаконна.

Съдът установи, че надстройката е получила „зелена светлина“ с разрешително на архитекта на район „Лозенец“, а той няма правомощия да се произнася за такъв тип строежи. Собствениците на хотела започнаха надстрояването на едноетажното казино през пролетта на 2016 г. и го продължиха въпреки издадените от няколко институции заповеди за спиране на работите.

Кметът на Лозенец поиска спиране строежа на небостъргача „Златен век“

„“Добри новини за историческата архитектура и законността! Това не е точно строителна площадка, това е разрушителна площадка. Наблюдавате събарянето на незаконната надстройка на хотел „Маринела“. Ако се върнете назад във времето, ще се начетете на достатъчно реплики като „ще минат между капките“ и „знам поне 10 случая, където нищо не им направиха“. Виждате, че измислените работи са до време, докато има обществена търпимост към тях и докато на спазването на закона се гледа през пръсти“. „Законът трябва да бъде спазван не само когато бивш приятел на властта бива лишен от привилегиите си, далеч по-важно е всички да сме равни пред закона през цялото време. Тогава не само градовете ни ще изглеждат по европейски, тогава ще бъдем истински европейци“, гласи още част от поста на Павлов в социалната мрежа.

Преди две години, административният съд – София-град обяви за нищожно издаденото от главния архитект на столичния район „Лозенец“ разрешение за строеж за частично надстрояване на конгресния център на хотел „Маринела“. Това съобщи пресцентърът на Софийската градска прокуратура, по чийто протест се води делото.

От решението на съда се разбира, че архитектът на район „Лозенец“ не е имал правомощията за издаване на разрешението и за одобрение на строителните книжа на строеж втора категория,  какъвто обект се явява хотел „Маринела“.