Окончателно! Без винетка по спорните пътища около София

okolovrastno-shose

Водачите, които се движат по Северната скоростна тангента на София, пътя за Банкя, Бистрица, Железница и Панчарево, вече официално не трябва да купуват винетки. Това реши Министерския съвет, като промени списъка с републиканските пътища, за движението по които сега се изисква плащането на винетна такса.

С днешното си решение правителството вади общо 115 километра държавни пътища около София и  40 километра около Варна, за които  няма да се изисква винетка. Така ще бъде направено и за други общини, след като те бъдат готови със своите искания, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той уточни, че с други 12 общини все още се водят преговори и там ще има извадени пътища от обхвата на платените шосета. 

В участъците около София попадат още отсечките София – Владая, София – Долни Богров – Горни Богров – Елешница, София – с. Пролеша, пътят от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Винетка няма да е необходима за пътя София – Волуяк, Кокаляне – Долни Пасарел, Софийски околовръстен път – Панчарево, за двата третокласни пътя София – Банкя, както и за отсечката от Софийския околовръстен път в района на кв. Суходол до автомагистрала „Струма“ при пътния възел за Мало Бучино.

С винетка или без винетка?

Припомняме, че преди няколко дни, когато стана ясно, че камерите на тол системата ще следят и за платени електронни винетки, отново на дневен ред излезе въпросът с крайградските пътища, които свързват две населени места от една община. Оказа се, че голяма част от общините в България, включително и Столична община, не са внесли в Агенция „Пътна инфраструктура“ не са поискали пътищата, които свързват две населени места от една община, да бъдат извадени от републиканската мрежа, и за които сега се плаща винетка.

Заради обществения отзвук се оказа, че всички нарушители, които са се движели по спорните пътища и са снимани от камерите на тол системата, няма да бъдат глобени. За това припомни и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в ефира на bTV тази сутрин:  „Няма нито един глобен в тези конфликтни зони, не само в София, но и в другите населени места“, уточни Нанков.