Одобриха изграждането на нова метростанция между „Сливница“ и „Обеля“

metrostancia-hadzhi-dimitar

До края на годината започва изграждането на нова метростанция в столицата, разположена между метростанциите „Сливница“ и „Обеля“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при приемането на подробен устройствен план, който гарантира строителството на новата станция.

Тя ще обслужва кварталите „Обеля“ 1 и „Модерно предградие“, ще осигури достъп до метрото на живущите в района и ще е ключова за връзка на метрополитена с националната железопътна мрежа, посочи кметът Фандъкова.

Станцията ще бъде оформена като интермодален хъб с новата жп гара „Обеля“ и нова автогара за автобусите от западното направление. „Предложихме изграждането на новата метростанция да бъде включено в Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.“, посочи столичният кмет.

В доклада на главния архитект на София Здравко Здравков до Столичния общински съвет е посочено, че изменението на плана за регулация цели изграждане на връзка на Втори метродиаметър на метрото с депо „Обеля“ и нова метростанция до ж.п. линията „София-Кюстендил“, район „Люлин“ и район „Връбница“.

Столичният кмет очаква да получи подкрепа и за разширението на метрото към Софийския околовръстен път с две станции през район „Люлин“. Фандъкова изрази съжаление, че планът за разширение на третата линия през район „Слатина“ беше обжалван от няколко граждани. Надявам се, че съдът ще разгледа казуса в най-кратки срокове, за да не се спира строителството на проект, който се очаква от хиляди софиянци, посочи столичният кмет.