Общинарите викат на изслушване бившите кметове Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова

boyko-tseko

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свика две извънредни заседания на съвета относно казуса със Симеоновския лифт, както и организацията на движението в центъра на София, предават от БТА. Това стана известно по време на брифинг на групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) (ПП-ДБ-СС) в сградата на Столичната община. Заседанията ще се състоят на 23 май от 10:00 часа и 12:00 ч.

По думите на общинския съветник от групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев исканията им са по време на това извънредно заседание да стане ясно кой е виновен за ситуацията, в която се намираме. Настояваме на изслушване на това заседание да дойдат бившите кметове на София Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов, заяви Бонев и допълни, че те са приватизаторите на „Въжени линии“ ЕОД. „Смятаме, че с тяхното присъствие ще се изчистят мотивите довели до договор, който е абсолютно незащитаващ обществения интерес“, добави общинският съветник.

Общинските съветници ще задават въпроси към Борисов и Фандъкова, за да се изяснят мотивите за сделката. През 2007 г. Столичният общински съвет продава общинската „Въжени линии“, която включва Симеоновския кабинков лифт, Княжевския и Драгалевския седалков лифт, като и седалковите лифтове и почти всички влекове на скизона „Алеко“. Стойността на сделката е 8.3 млн.лева.

Единственото изискване към приватизатора в този договор е да се запази предметът на дейност, което обаче не означава лифтовете да работят, обясни Бонев. Мотивите по договора трябва да бъдат изяснени с Фандъкова и Борисов, които да поемат отговорност за ситуацията, в която се намираме, добави той.

Трите лифта на Витоша са в различни казуси, посочи Бонев. Симеоновският лифт първоначално беше спрян за ремонт на двата двигателя, впоследствие фирмата обясни, че няма намерение да възстановява. По отношение на Драгалевския лифт има изготвен проект за възстановяването, но казусът е със съгласуването с Министерството на околната среда и водите, и Министерството на земеделието и храните.

По отношение на Княжеския лифт Бонев обясни, че съоръженията са опасни и негодни за възстановяване, правени са опити за симулиране на дейност през годините, които съдът е отменял. Смятаме да предложим премахването на съоръженията като опасни, добави общинският съветник.