От началото на пролетта близо 600 дървета са засадени по улици, паркове и градини в София

park-v-sofia

От началото на пролетта близо 600 дървета са засадени по улици, паркове и градини в София.

С напредването на пролетта продължава и активното засаждане на дървета в София. Към момента са засадени над 400 дървета по улици и булеварди, около 130 в паркове и градини и над 40 дървета от инициативата „Гора в квартала“ на Столичната община.
Отделно по проекта Новата гора – с.Негован, където се оформя зелен пояс около града, са засадени досега общо 2200 по-малки фиданки.
За целия пролетен сезон е планирано да бъдат засадени около 700 дървета по улици и булеварди, като до сега са засадени над 400 от тях по улици и булеварди като бул. „Васил Левски“, ул. „Тракия“, ул. „Владайска“, ул. „Оборище“ и др.
По паркове като „Гео Милев“, „Южен парк“, „Света Троица“ са засадени над 130. Дейностите продължават, като се очаква броя на фиданките да надхвърли 300.
Инициативата на Столичната община „Гора в квартала“, която предвижда засаждането малки квартални горички в междублокови пространства в различните райони на София, до момента включва 43 фиданки. Те са посадени районите „Витоша“ и „Илинден“.
Продължава залесяването по проекта Новата гора – с.Негован. С помощта на стотици доброволци ще се засаждат нови фиданки до 19 май.
В парковете и по улиците на София цъфтят и множество цветни дървета като японски вишни, кестени и акации. В красиви багри в градините цъфтят и теменужки, паричка, незабравки.
Предвижда се в края на май – началото на юни да започне засаждането на летните цветя. Те ще са бегония, тагетес, копривка и ще могат да се видят в градината пред паметника на светите братя Кирил и Методий, в парка на НДК, алеята на бул.„Евлоги и Христо Георгиеви“ и много други. Цветята ще бъдат съчетани с декоративни треви, многогодишни и едногодишни зелени храсти. Красотата на летните цветя се допълва от 15 000 рози, които се очаква да разцъфнат в над 10 дка паркове и градини.