Срути се подпорна стена на автомагистрала „Струма“ и временно затруднява движението при 16-и км към София /снимки/

avtomagistrla-struma
Снимка: АПИ

Временно движението на тежкотоварни автомобили по автомагистрала (АМ) „Струма“ при 16-и км, в платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), цитирано от БТА.

Обходният маршрут за леките автомобили е от пътен възел „Даскалово“, път I-1 Перник – Владая – София, както и през Мало Бучино. За улеснение на придвижването по пътя София – Перник през Владая е организирано реверсивно движение, което ще остане и през нощта. Тежкотоварните автомобили в посока София преминават по АМ „Струма“ при 16-и км само в изпреварващата лента.

 

снимка:АПИ

От АПИ посочват, че са взели мерки за възстановяване на движението и укрепване на съоръжението при 16-и км на автомагистралата.

Направен е оглед на терена от и.д. председател на Управителния съвет на АПИ инж. Йордан Вълчев и експерти от агенцията. Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена. Веднага са предприети краткотрайни действия по изкопаване на земните маси до стабилна основа. След изкопаването на преовлажнените земни маси, ще бъдат направени отводнителни окопи над засегнатия участък и дренажни ребра по продължение на откоса.

снимка:АПИ

В дългосрочен план ще бъде възложено изготвяне на технически проект за възстановяване на отводняването и укрепване на стените в участъка при 16-и км в посока София. Целта на АПИ е дейностите да бъдат изпълнени в настоящия строителен сезон.