Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата индустриална зона „Хладилника-Витоша“

hladilnika

Главният архитект Здравко Здравков обясни, че когато става въпрос за развитието на изоставените пространства 

 

Бившите индустриални зони в София да се превърнат в модерни квартали, предложи главният архитект на столицата Здравко Здравков. Според него изоставените зони имат голям потенциал в развитието на градската инфраструктура.

„София от град на индустрията, предприемачите, на автомобилите, постепенно се превръща в град на хората. Желанието да намерим потенциала на старите индустриални зони да се превърнат в нови квартали на града. Няма смисъл да разширяваме града по периферията, без да сме проучили внимателно тези зони“, заяви пред „Монитор“ Здравков.

Той даде за пример бившата научно-производствена зона „Червена звезда“ в кв. „Дианабад“, която по думите му през годините се развива и в момента се превръща в терен за ново и луксозно жилищно застрояване.

Главният архитект обясни, че когато става въпрос за развитието на изоставените пространства, не може да се мисли само в посока за строителството на жилищни и офис сгради, защото по този начин ще се гарантира само паразитиране в града. По думите му трябва да се развиват и развлекателни центрове. Идеята ни е да направим правилния букет от функции- да има работа, забавление, обитаване, коментира Здравков и допълни, че се мисли и за изграждането на втора концертна зала в града.

„Нещата обаче не могат да се случат от днес за утре, но искаме да дадем посоката за развитие“, заключи Здравков.

Развитието на метрото също си остава ключов елемент за развитието на столицата, отбеляза Здравков.

При откриването на третия лъч на метрото през 2019 г. се очаква 500 хиляди пътници дневно да използват подземния превоз. С новата метроотсечка пътният трафик ще бъде намален с 30%, посочи главният архитект.  Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки.